Roppanósra sült spárga selymes hollandi mártással: tejmentesen készül
A spárgához a sonka és az eper mellett talán a hollandi mártás illik legjobban: most egy tej és tojás nélkül készülő változatot mutatunk.
A klasszikus hollandi egy tojásalapú mártás, amelyet a tojássárga mellett vajjal, citromlével és dijoni mustárral kell selymesre főzni. A tojás miatt azonban sokak rémálma, hiszen a vízgőz felett készülő szószt könnyű elrontani, és a kicsapódott tojás tönkreteheti a textúrát.
Ezzel a vegán változattal nem kockáztatsz: kezdőként is garantált a siker, és számos diétába beilleszthető. A szósz sűrűségét az előzőleg beáztatott és megpuhult kesudió adja, amely krémesre turmixolható. A hozzáadott ízesítőkkel pedig – sörélesztő, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma-granulátum és kurkuma – az eredetihez nagyon hasonló ízt és színt érhetsz el.
Sült spárga hollandi mártással
Hozzávalók 4 adaghoz
A spárgához:
- 1 csomag zöld vagy fehér spárga
- 0.5 tk só
- 0.5 tk bors
- 2 ek olívaolaj
- 0.5 db biocitrom reszelt héja
A vegán hollandihoz:
- 50 g nyers kesudió
- 250 ml víz
- 2 ek sörélesztőpehely
- 2 ek friss citromlé
- 1 tk dijoni mustár
- 0.5 tk fokhagyma-granulátum
- 0.25 tk só
- 0.25 tk kurkuma
Elkészítés:
A kesudiót áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy 1 óra alatt megpuhuljon.
Közben a spárgát tisztítsuk meg, tördeljük le a fás végeket, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk rá a sót, borsot, reszelt citromhéjat, majd locsoljuk meg olívaolajjal, és kézzel alaposan masszírozzuk a szálakba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük roppanósra.
A megpuhult kesudiót szűrjük le, adjuk hozzá a vizet és a többi hozzávalót, majd turmixgépben dolgozzuk teljesen selymesre.
Öntsük át hőálló edénybe, addig melegítsük, amíg kissé besűrűsödik (nem kell forrnia), majd az elkészült spárgára locsolva még melegen fogyasszuk.
-
2024-05-02 06:30:02
-
2024-04-29 10:16:01
-
2024-04-27 09:28:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!