Ropogós kruton fokhagymás olajjal: szikkadt kenyérből a legjobb

fokhagymas-kruton
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kruton, vagy egyszerűbb nevén a pirított kenyérkocka, elkészítése pofonegyszerű, ráadásul megmentheted vele a maradék kenyeret is!

Ha elolvassuk egyes élelmiszerek összetevőinek a listáját, olykor bizony eltorzult arccal meredünk magunk elé, és felmerülhet a kérdés, hogy miért is nem csináljuk meg inkább mi magunk otthon? 

Ilyen többek között a kruton is, amihez tökéletesen elég némi maradék kenyér, amelynek egy kis sóval, fűszerekkel és fokhagymával máris új értelmet adhatunk például salátákhoz vagy levesekhez.

Ropogós fokhagymás kruton

fokhagymas-kruton

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 340 g száraz kenyér
  • 60 ml extraszűz olívaolaj
  • 1 tk olasz fűszerkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk tengeri só
  • 1 kk őrölt fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb edényben keverjük el az olajat és a fűszerkeveréket, a reszelt fokhagymát, sót, borsot, majd tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.

Eközben daraboljuk fel a kenyeret egy fogazott kenyérvágó késsel kb. 2 cm-es darabokra.

A héját ne vágjuk le, mert attól lesz változatos és ropogós a kruton.

Tegyük bele a felkockázott kenyeret egy nagy tálba, majd csorgassuk rá az olajos fűszerkeveréket.

Forgassuk meg benne a kenyérkockákat, amíg fel nem veszi a fűszeres olajat. 

Ezután egy szélesebb tepsit kenjünk ki olajjal, majd terítsük szét benne a kenyérkockákat.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és süssük benne ropogósra a kenyérdarabokat kb. 20 perc alatt. A sütési időt befolyásolja a krutonok mérete, a kenyér típusa és állapota, ezért a sütési idő eltérő lehet.

A kihűlt kruton légmentesen zárható tasakban akár 2 hétig is megőrzi a minőségét.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük