Krémsajtos mázzal készült répatorta: kötelező a húsvéti asztalra

repatorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A répatorta egy megosztó sütemény, hiszen mégiscsak zöldségből készül. Mi most egy olyan receptet mutatunk, ami a kétkedőket is meggyőzi arról, hogy mennyire finom!

A jó répatortához elengedhetetlen, hogy a választott répa finom, édeskés legyen. Ám ha ez mégsem jön össze, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen a juharszirup, a mazsola és a pekándió minden vesztesnek hitt csatát meg tud fordítani!

A répatorta kötelező a húsvéti asztalra, semmiképp ne hagyd ki, az ünnepi menü megkoronázása lesz.

Mázas répatorta

repatorta

Hozzávalók 15 szelethez

A tésztához:

  • 185 g liszt
  • 200 g kristálycukor
  • 130 g barna cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 250 ml tej
  • 175 ml olaj
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 4 db sárgarépa (nagy)
  • 125 g pirított pekándió
  • 80 g aranymazsola

A juharszirupos-krémsajtos mázhoz:

  • 115 g sózatlan vaj
  • 225 g krémsajt
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 225 g porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Permetezzünk be olajjal egy 20x30 cm-es tepsit, de kibélelhetjük sütőpapírral is. 

A sárgarépát tisztítsuk meg, a diót és a mazsolát aprítsuk fel.

A lisztet, a kristálycukrot, a barna cukrot, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a sót, a szódabikarbónát és a szerecsendiót egy közepes méretű tálban keverjük össze.

A tejet, az olajat, a tojást és a vaníliakivonatot szintén keverjük össze egy másik tálban.

Utóbbi keveréket adagoljuk és keverjük el a száraz alapanyagok keverékével. 

A diót és a mazsolát ennél a pontnál adjuk hozzá a tésztához, miként a sárgarépát is. Utóbbit célszerű egyszerűen belereszelni a keverékbe. 

Ha már alaposan összedolgoztuk az összes hozzávalót, akkor öntsük bele a kibélelt tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. 

Ha elkészült, hagyjuk a pulton kihűlni, illetve pihenni. 

Amíg a tészta pihen, készítsük el a juharszirupos mázat. 

Ehhez a szobahőmérsékletű vajat egy tálban verjük fel krémes állagúra. Ez kb. 2 perc.

Ezután adjuk hozzá a krémsajtot, amit újabb 1-3 percig keverjünk a kézi habverővel.

A krémnek ekkorra könnyűnek és selymesnek kell lennie.

Ezt követően adjuk hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Ezt is keverjük kb. 30 másodpercig a kézi habverővel.

A sebességet a minimumra csökkentve adagoljuk hozzá a porcukrot, és keverjük az egészet szép simára. 

A juharszirupos-krémsajtos krémmel kenjük meg a torta tetejét. 

Ízlés szerint tehetünk rá sárgarépa alakú marcipánokat is, vagy zöld és narancssárga cukorszóróval is meghinthetjük.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük