Nagyon mákos kevert süti pillanatok alatt: citrommáz borítja a tetejét

makos-suti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pihe-puha az egyszerű kevert süti tésztája, de akkor lesz igazán finom, ha a roppanós citrommázat se hagyod le a tetejéről!

A kevert sütik nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen készülnek, ráadásul sokféleképpen ízesíthetők. Az alábbi változatban a mák a főszereplő, és az olajtól puha a tészta, amely akár napokig hidratált marad.

Mivel a máknak elég karakteres az íze, érdemes egy kevés friss gyümölccsel feldobni: általában meggyel keverik, azonban ebben a receptben citromlevet használunk, ebből készül az édes, roppanós máz a tetejére.

Nagyon egyszerű a hozzávalók listája, a nagy részét egészen biztosan megleled a kamrádban is.

Mákos-citromos kevert süti

makos-suti2

Hozzávalók 25 szelethez

Kevert süti:

  • 140 g darált mák
  • 230 g liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 nagy csipet
  • 200 g cukor
  • 1 db tojás
  • 80 ml napraforgóolaj
  • 330 ml tej

Citrommáz:

  • 150 g porcukor
  • 40 ml citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy 23x33 centis tepsit sütőpapírral.

A mákot, a lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban. Egy másikban a tojást, a cukrot és az olajat keverjük habosra.

Forgassuk egybe a száraz és a nedves hozzávalókat, közben adagoljuk hozzá a tejet is. Keverjük addig, míg csomómentes masszát kapunk. (Nem lesz annyira sűrű.)

Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e. Tegyük félre picit hűlni.

Közben az átszitált porcukrot keverjük össze a citromlével. Kenjük szét a mázat a langyos sütin, majd tegyük félre, míg teljesen kihűl.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük