Kínai mézes-szezámmagos csirke: pont olyan finom, mint a büfékben

ácscov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kínai büfék kedvence a ropogós, aranybarna bundában sült csirkehús, mely mézes-szezámos mázba forgatva lesz igazán finom.

Gyakran vagy ritkán, de a távol-keleti ízek szerelmesei néha betérnek a kínai büfékbe. Az ilyen étkezdéknek megvannak a klasszikus kedvenceik, ilyen a szecsuáni csirke, tavaszi tekercs vagy az ellenállhatatlan szezámos-mézes csirke.

Ahogy a legtöbb éttermi kedvenc, a szezámos csirke is könnyedén elkészíthető otthon. Szerencsére az alapanyagok egyszerűen beszerezhetők, nincs köztük különleges hozzávaló. A ropogós bundában pirult hús egyszerre édes és savanykás mázzal lesz igazán finom, de ha ezt a ragacsos ruhát túl soknak találnád, akkor nélküle kínáld a finomságot.

Kínai mézes-szezámmagos csirke

ácsct

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • 8 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • só ízlés szerint
  • 1 darab tojás
  • 150 ml víz
  • olaj a sütéshez

Máz:

  • 100 ml víz
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk 3-4 centiméteres csíkokra vagy kockákra.

A lisztet forgassuk egybe az étkezési keményítővel, szódabikarbónával és a sóval, majd adjuk hozzá a tojást és a vizet, keverjük csomómentesre a masszát.

A húsdarabokat forgassuk meg a masszában, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.        

A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg.

A mázhoz a vizet öntsük forró serpenyőbe, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, ecetet, keverjük el, utána a sót, cukrot és a mézet is adjuk hozzá. Amikor a máz bugyog, keverjük hozzá az olajat, majd 1-2 perc múlva a csirkét és a szezámmagot forgassuk hozzá. 3-4 perc múlva vegyük le a tűzhelyről.

A szezámmagos csirkét főtt rizzsel és párolt vagy sült zöldségekkel kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük