Sűrű karfiolkrémleves kápia paprikával: sütőben sült zöldség az alapja

karfiolpaprikakrémleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sült zöldségeknek köszönhetően sűrű és laktató lesz a krémes leves, úgyhogy könnyed ebédként is megállja a helyét.

Ez az isteni, krémes leves sült zöldségekből készül, a pirult karfiol és a kápia paprika egy kis füstösséget visz bele, amit a füstölt fűszerpaprika íze még tovább fokoz. A leves teljesen vegán, tejszín nélkül készül, de ha szeretnéd, tálalásnál egy kis kókuszkrémmel meglocsolhatod, ha pedig nem szempont nálad a növényi étrend, akkor tejföllel is kínálhatod.

A sütőben sült kápia paprika csodálatos dolog, a sütés köbre emeli a természetesen édes ízét. Érdemes még forrón megpucolni - hőálló gumikesztyű segítségével -, de az is jó megoldás, ha lefeded alufóliával vagy egy jól záródó edénybe teszed a sütőből kivett paprikát, a gőz megpuhítja, langyosan is ráérsz majd megszabadítani a héjától. Nem kötelező egyébként a pucolása, de ajánlott, ugyanis a botmixer sajnos nem fogja tudni teljesen lepürésíteni a héjdarabokat, ami zavaró lehet a levesben.

Karfiolkrémleves kápia paprikával

karfiolpaprikakrémleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 5 darab kápia paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1.25 liter alaplé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, a paprikákat vágjuk félbe hosszában, szedjük ki a csumájukat és az erezetüket.

Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást, öntsünk rájuk 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket, majd keverjük át, hogy az olaj mindenhol befedje a zöldségeket.

Tegyük őket a sütőbe 25 percre. Ha megpirultak, vegyük ki őket a sütőből, még melegen, hőálló gumikesztyű segítségével húzzuk le a paprikák héját.

Közben egy lábasban melegítsünk egy evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá az összekockázott hagymát, szórjuk rá a kakukkfüvet, majd pár percig dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a paprikát is. 1 perc után tegyük a lábasba a sült zöldségeket is, majd az egészet öntsük fel az alaplével.

Ha forrásnak indult az alaplé, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 15-20 percig. Botmixerrel pürésítsük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük