Fánkot a karácsonyi asztalra? A horvátok kedvence a joghurtos tésztájú fritule

kfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerűen készül, nagyon finom, és még keleszteni sem kell a lágy tésztájú ünnepi fánkot.

Minden nemzet büszkélkedhet hagyományos ünnepi finomságokkal. Karácsony táján hazánkban a bejgli, zserbó és a mézes krémes biztos helyet foglal az asztalon. A horvátok is szeretik a finom falatokat, egyik büszkeségük a fritule. A név fánkot takar, méghozzá nem is akármilyet.

A fánkokról köztudott, hogy időigényes az elkészítésük a dagasztás és kelesztés miatt, persze a nagy receptfelhozatalban találni csalafinta verziókat. A horvátok kedvence is az, hisz a lágy tészta élesztő nélkül készül, bekeverés után azonnal szaggathatod a forró olajba. Az aranybarna fánkot porcukorral meghintve szokás fogyasztani. Szerény, mégis mennyei finomság, elfér az ünnepi asztalon. Hogy még varázslatosabb legyen, kínálj mellé almaszószt vagy karamellöntetet.

Karácsonyi fánk

kfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1.5 dl joghurt
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 9 evőkanál liszt
  • 1 tasak (10 g) sütőpor
  • 1 darab citrom héja
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tojást a cukorral keverjük fehéredésig, majd a joghurtot és a rumaromát is adjuk hozzá.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport és a citrom reszelt héját, utána forgassuk hozzá a tojásos keveréket.

Bő, forró olajba evőkanál vagy teáskanál segítségével szaggassunk a masszából, süssük aranybarnára.

A kisült fánkokat szedjük papírtörlőre, így a felesleges olaj lecsepeg róla. 

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük