Édes rebarbaraszósz házilag: tavaszi feltét gofrira és palacsintára

Rebarbara-kompot-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a rebarbaraszószban tökéletes összhangban vannak az édes és a fanyar ízek: palacsintához vagy akár sültekhez is használhatod!

A rebarbarát többnyire eperrel kombináljuk, és bár a kettő párosa vitathatatlanul verhetetlen, érdemes a karakteres növényt önmagában is elkészíteni. Ennél a szósznál éppen ez történik, és egy különleges, egyszerre édes és fanyar csemege lesz belőle.

Ahhoz, hogy igazán szép legyen a színe, válassz a rebarbarából élénkpiros színű szálakat. Az elkészült szószt fogyaszthatod rögtön elkészítés után melegen, de hidegen is nagyon finom lesz. Tökéletes feltét palacsintához, gofrihoz, joghurthoz, zabkásához vagy éppen chiapudinghoz.

Édes rebarbaraszósz

Rebarbara-kompot

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kg rebarbara
  • 150 g cukor
  • 1 ek citromlé
  • 50 ml víz
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A rebarbarát mossuk meg, vágjuk le a végeit, majd daraboljuk 1-2 cm-es darabokra. Tegyük egy nagyobb edénybe, keverjük hozzá a cukrot és a citromlevet, és 25-30 percre tegyük félre, amíg elkezd levet engedni.

Alacsony hőfokon, időnként átkeverve főzzük 10 percig, vagy akár tovább, ha sűrűbb állagot szeretnénk.

A vízzel keverjük csomómentesre a keményítőt, majd a vaníliakivonattal és a fahéjjal együtt adjuk a rebarbarához. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és fogyasszuk tetszés szerint.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük