Tavaszi rizses hús cukkinivel: jó fűszeresen az igazi

Tavaszi rizses hús cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kiadós rizses egytálétel sok zöldséggel gazdagítva készül. Szaftos és ízletes, és frissen kínálva a legfinomabb!

A rizses hús a magyar konyha egyik megosztó étele, van, aki szereti, míg más ki nem állhatja a régi menzás emlékeknek "hála". A rizses hús sokféle recept szerint kipróbálható, de alapvetően egy pörkölt rizzsel egybeforgatva. A rengeteg változat közül érdemes szezonálisan is kipróbálni: most egy ilyen recept kerül terítékre, amelyben a hús mellett sok zöldség is helyet kap.

Így is lehet!

Az egytálételbe más zöldségek is kerülhetnek a hús mellé: érdemes kaliforniai paprikát belekockázni, de egy kis aszalt paradicsom is izgalmasabbá varázsolja. A fogás a Cayenne-borstól pikáns, de emelheted az erejét, ha tört jalapeñót vagy 1-2 evőkanál csípős paprikakrémet keversz hozzá. A tavaszi rizses hús frissen kínálva az igazi, ezért mindig annyit készíts belőle, amennyi egy étkezésnél el is fogy.

Tavaszi rizses hús

Tavaszi rizses hús ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab cukkini
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 100 g borsó (friss, konzerv vagy mirelit)
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A csirkehúst vágjuk tetszőleges csíkokra vagy kockára.

A zöldségeket tisztítsuk meg (hagyma, fokhagyma, sárgarépa, cukkini). Ezután a hagymát vágjuk finomra a fokhagymával együtt. A sárgarépát és a cukkinit tetszés szerint daraboljuk fel.

Egy kevés olajat egy magas falú serpenyőben vagy edényben hevítsünk fel, majd dobjuk rá a húst és pirítsuk 10-15 percig, közben sóval, borssal és Cayenne-borssal fűszerezzük. Ezután keverjük hozzá az előkészített zöldségeket és a borsót. Az ételt gyakran kevergetve 8-10 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a rizst és a vizet. Az ételt lefedve főzzük addig, míg a rizs magába szívja a folyadékot, teljesen megpuhul (10-15 perc).

Ha szeretnénk, a kész ételt friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük