Roppanósra sült spárga selymes hollandi mártással: tejmentesen készül

Sparga-hollandi-martassal-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spárgához a sonka és az eper mellett talán a hollandi mártás illik legjobban: most egy tej és tojás nélkül készülő változatot mutatunk.

A klasszikus hollandi egy tojásalapú mártás, amelyet a tojássárga mellett vajjal, citromlével és dijoni mustárral kell selymesre főzni. A tojás miatt azonban sokak rémálma, hiszen a vízgőz felett készülő szószt könnyű elrontani, és a kicsapódott tojás tönkreteheti a textúrát.

Ezzel a vegán változattal nem kockáztatsz: kezdőként is garantált a siker, és számos diétába beilleszthető. A szósz sűrűségét az előzőleg beáztatott és megpuhult kesudió adja, amely krémesre turmixolható. A hozzáadott ízesítőkkel pedig – sörélesztő, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma-granulátum és kurkuma – az eredetihez nagyon hasonló ízt és színt érhetsz el.

Sült spárga hollandi mártással

Sparga-hollandi-martassal

Hozzávalók 4 adaghoz

A spárgához:

  • 1 csomag zöld vagy fehér spárga
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 0.5 db biocitrom reszelt héja

A vegán hollandihoz:

  • 50 g nyers kesudió
  • 250 ml víz
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 tk dijoni mustár
  • 0.5 tk fokhagyma-granulátum
  • 0.25 tk
  • 0.25 tk kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy 1 óra alatt megpuhuljon. 

Közben a spárgát tisztítsuk meg, tördeljük le a fás végeket, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk rá a sót, borsot, reszelt citromhéjat, majd locsoljuk meg olívaolajjal, és kézzel alaposan masszírozzuk a szálakba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük roppanósra.

A megpuhult kesudiót szűrjük le, adjuk hozzá a vizet és a többi hozzávalót, majd turmixgépben dolgozzuk teljesen selymesre.

Öntsük át hőálló edénybe, addig melegítsük, amíg kissé besűrűsödik (nem kell forrnia), majd az elkészült spárgára locsolva még melegen fogyasszuk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük