Mákos csiga tortaformában: foszlós finomság az ünnepi asztalra

Makos-csiga-torta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Örvendeztesd meg a családot ezzel a nem mindennapi desszertcsodával: sokkal egyszerűbben készül, mint ahogy elsőre gondolnád!

Ez a desszert egy álom: nemcsak látványos, de elképesztően finom is. Önmagukban az aranybarna kelt tésztás csigák is lenyűgözik az ízlelőbimbókat, hiszen extrém krémes és ízes mákos-meggyes-citromos töltelékkel készülnek, de mindezt tovább fokoztam, és tortaformában sütöttem meg őket.

A rendhagyó sütési módnak köszönhetően pedig egy igazán különleges desszert született, amely tortához hasonlóan szeletelhető, így még a legünnepélyesebb alkalmakon is megállja a helyét. Mivel ez egy vegán desszert, tojás és tejszármazékok nélkül készült, de az alternatív alapanyagokat akár hagyományosakra is cserélheted.

Mákoscsiga-torta

Makos-csiga-torta

Hozzávalók 10 szelethez

A tésztához:

  • 30 g friss élesztő
  • 350 ml langyos szójaital
  • 80 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 500 g liszt
  • 0.5 tk
  • 150 g növényi vajalternatíva felolvasztva

A töltelékhez:

  • 1 üveg meggybefőtt (680 grammos adag leszűrve)
  • 200 g darált mák
  • 100 g cukor
  • 250 g vegán krémsajt vagy mascarpone
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 1 ek friss citromlé

A mázhoz:

  • 1.5 ek friss citromlé
  • 50 g porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük a szójaitalba a cukrokat, morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre 5-10 percre, amíg felfut.

Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, és gyúrjuk össze. Ha a massza összeállt, dagasszuk 5 percig, majd dolgozzuk bele az olvasztott vajalternatívát, és ha összeállt, dagasszuk további 3 percig, vagy amíg egy puha, ruganyos tésztát nem kapunk.

A tésztából formázzunk gombócot, takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.

Közben készítsük el a tölteléket. A meggybefőttet szűrjük le, és hagyjuk csöpögni, amíg a tészta kel. A darált mákot keverjük össze a cukorral, a vegán krémsajttal, a citromhéjjal és a citromlével. Tegyük félre.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egy kb. 50x50 cm-es négyzetet. Egyenletesen oszlassuk el rajta a mákos keveréket, szórjuk rá a leszűrt meggyet, és finoman nyomkodjuk a tésztába.

Szorosan tekerjük fel a tésztát, és az így kapott tekercset vágjuk 9-10, egyenként 4-5 cm vastag szeletre. A szeleteket helyezzük egy beolajozott, kb. 26-28 cm átmérőjű kerek tortaformába, takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig.

Közben hevítsük elő a sütőt 180 fokra, tegyük be a tortát, és 45 perc alatt süssük aranybarnára.

Amíg sül, készítsük el a mázat. Keverjük össze a citromlevet a porcukorral, és rögtön kenjük be vele a torta tetejét, amint kivesszük a sütőből.

10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a sütőformából, és teljes kihűlés után szeleteljük.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük