Krémes, sűrű lengyel tormaleves: ebédként is megállja a helyét
A sűrű, tartalmas levest pirítóssal kínáld, úgy nem lesz szükség utána második fogásra, egy ízletes, mennyei, krémes ebédet tálalhatsz.
Ha szereted a tormát, ne csak húsvétkor kerüljön terítékre, az év bármely szakában isteni ételeket készíthetsz belőle. Az alábbi lengyel leves nagyon laktató, krémes és valódi ízbomba, ráadásul a torma mellé rengeteg zöldség kerül, a lé pedig tejszíntől selymes.
Lényegében egy zöldségalaplevet kell készíteni, annyi változtatással, hogy miután minden megfőtt, le kell turmixolni, ettől lesz sűrű és tartalmas a leves. Utána jön a torma és a tejszín, ezekkel lesz teljes a végeredmény.
A kész levest leggyakrabban pirult szalonnával kínálják, de egyes változatokban főtt tojás és sült kolbász is gazdagítja.
Lengyel tormaleves
Hozzávalók 8 személyre
- 200 g füstölt szalonna
- 2 db póréhagyma
- 2 db petrezselyemgyökér
- 2 közepes db krumpli
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 0.5 db zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 liter víz
- 1 tk majoránna
- 2 db babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- 2 dl tejszín (zsíros)
- 4 ek reszelt torma
Elkészítés:
A szalonnát vágjuk kis kockákra, majd egy lábasban (amelyben a leves készül majd) süssük zsírjára. Szedjük ki egy papírtörlővel bélelt tányérra.
A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk finomra, a krumplit kockákra.
Dobjuk a zöldségeket a szalonna visszamaradt zsírjára, pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a majoránnát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ha elkezd forrni a víz, vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt főzzük 30 percig, míg megpuhulnak a zöldségek.
Vegyük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítsük a levest.
A tejszínt keverjük össze a reszelt tormával, adjuk a leveshez, majd melegítsük vele össze.
Amikor gyöngyözik, kóstoljuk meg, sózzuk-borsozzuk még ízlés szerint.
A félretett szalonnával kínáljuk.
-
2024-03-24 09:28:01
-
2024-03-21 09:36:01
-
2024-03-06 06:30:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!