Fonott kalács házilag: így készítsd, és csodaszép lesz
Ha a fonott kalács számodra is kötelező eleme a húsvéti menünek, akkor megtaláltad hozzá a legjobb receptet!
A húsvéti menü egyik elengedhetetlen eleme a hagyományos fonott kalács. Ez a mutatós és finom sütemény sokak számára az ünnepi asztal kötelező fogása, a receptje pedig nemritkán generációról generációra öröklődik a családban.
A fonott kalács karakteres formája elsőre macerásnak tűnhet, azonban a hagyományos formájú kalácshoz képest alig vesz igénybe több időt. Kövesd a receptet, és az aranyszínűre sült fonással elkönyvelheted a sikert.
Fonott kalács
Hozzávalók 1 darabhoz
- 120 ml szójaital vagy más növényi tejalternatíva
- 100 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 tk só
- 150 ml szójaital vagy más növényi tejalternatíva
- 80 g növényi vajalternatíva vagy margarin felolvasztva
- 2 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A 120 ml szójaitalt langyosítsuk meg, keverjünk el benne 1 evőkanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5-10 percre, amíg jól felhabosodik.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a maradék cukrot, adjuk hozzá a 150 ml szójaitalt, az olvasztott vajalternatívát, a vaníliakivonatot és a felfutott élesztőt, és alaposan dolgozzuk össze. 10 perc alatt dagasszuk sima felületű, ruganyos tésztává, majd olajozzuk be a tál alját és oldalát, takarjuk le fóliával, és meleg helyen pihentessük 1 órát.
Ha a tészta a duplájára nőtt, ismét gyúrjuk át, és osszuk 3 egyenlő részre. A részekből sodorjunk közepesen vastag csíkokat, és a képen látható módon készítsünk belőlük fonatot.
A végeket alaposan dolgozzuk el, majd helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le, és meleg helyen pihentessük újabb 30 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a kalácsot kenjük be kevés szójaitallal, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, és csak azután szeleteljük.
-
2024-03-27 09:36:01
-
2023-12-10 08:36:01
-
2023-11-04 10:16:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!