Fokhagymával készült báránysült: húsvéti fogás svéd módra
A húsvétot világszerte sokfelé ünneplik, Svédországban például báránnyal, ami az egyik fő ünnepi fogás.
Svédorszában a bárányt sok fokhagymával, citrommal és rozmaringgal készítik, amelynek nemcsak az íze, de az illata is csábító.
A svéd változatot az teszi különlegessé, hogy a húst sütés előtt még le is pirítják, és nem restek a húshőmérőt sem használni, hogy minden tökéletesre sikerüljön.
Báránysült
Hozzávalók 6 személyre
- 2 kg báránycomb
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek frissen aprított rozmaring
- 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
- 2 tk só
- 8 db fokhagymagerezd
- 2 ág friss rozmaring
- 3 db biocitrom
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, a rozmaringágakat mossuk meg és csepegtessük le.
A báránycombot kenjük meg 1,5 evőkanál olívaolajjal.
A felaprított rozmaringot, a sót és a frissen őrölt fekete borsot keverjük össze, majd alaposan dörzsöljük be vele a bárányt.
Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt és a bepácolt bárányhúst pirítsuk le benne, oldalanként 1-2 perc alatt, magas lángon.
A lepirított bárányhúst tegyük át egy tepsibe. Hasítsuk be pár helyen a húst, és a hasítékokba dugdossuk bele a fokhagymagerezdeket és a rozmaringágakról lecsípett néhány levelet.
Az egyik citrom héját reszeljük rá a bárányhúsra.
A húshőmérőt szúrjuk bele a bárányhús legvastagabb részére, és kezdjük el sütni a húst az előmelegített sütőben.
Amikor a húshőmérő 50 fokot mutat, akkor a félbevágott citromokat, a vágott oldalukkal lefelé, tegyük a tepsibe a bárány mellé.
A bárányt addig kell sütni, amíg a belső hőmérséklete eléri a 62-70 fokot.
Ekkor a húst vegyük ki a sütőből – a citromokkal egyetemben –, majd alufóliával letakarva, kb. 20 percig pihentessük.
Vegyünk elő egy serpenyőt és forrósítsunk fel benne egy teáskanál olívaolajat.
Adjuk hozzá a bárány mellől kivett citromfeleket, és a vágási oldalukkal lefelé fordítsuk bele a serpenyőbe, majd pirítsuk le 1-2 perc alatt. Ezután vegyük ki őket egy tányérra, és szintén takarjuk le alufóliával, hogy nehogy kihűljön.
A megpihent húst melegen tálaljuk fel és tegyünk mellé a lepirított citromokból is. Díszítésként friss rozmaringgal is meghinthetjük. Köretként burgonyapürét ajánlunk mellé.
-
2024-04-13 07:52:01
-
2024-04-11 06:32:01
-
2024-04-09 08:52:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!