Békebeli sárgatúró: egyszerűen készül a régi kedvenc

sárgatúró
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sárgatúró hagyományos húsvéti finomság, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

A húsvét egyik hagyományos finomsága a sárgatúró, amely főleg görögkatolikus területeken ismert, ilyen Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Hajdú-Bihar vármegye. A sárgatúrót édesen szokás fogyasztani, de sós változatban is érdemes kipróbálni, mert úgy is nagyon finom.

Mi kerüljön bele?

A recept egyszerű. Ha az édes, hagyományos vonalnál maradnál, akkor ízlés szerint mazsolát is keverhetsz a tejes, tojásos keverékbe, vagy vaníliával is feldobhatod. Ha pedig sósan próbálnád ki, használj kevesebb cukrot, mellé pedig tetszőleges zöldfűszereket adagolj, így is jólesik, sonka és kalács mellé érdemes kipróbálni.

Békebeli sárgatúró

Sárgatúró ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 liter tej
  • 10 darab tojás
  • 1 csipet
  • 10 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet tegyük fel forrni.

Míg a tej már forr, üssük a tojásokat egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd verjük fel. Ezután lassan csurgatva adjuk a forró tejhez. A lángot vegyük a legalacsonyabb fokra, majd keverjük addig a tejes keveréket, amíg a túró kicsapódik.

Ezután egy szűrőt béleljünk ki konyharuhával, majd tegyük bele a sárgatúrót.

A sárgatúrót csomagoljuk a konyharuhába, és hűvös helyen, egy éjszaka alatt csepegtessük ki belőle a tejsavót. Amikor ez megvan, akkor a konyharuha segítségével formáljuk a sárgatúrót szép kerekre.

A kicsomagolt sárgatúrót tálalásig hűtőben tároljuk, majd felszeletelve kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük