Gazdag csirkés pite tésztakosárban: krémes, tejszínes a töltelék

csirkes-pite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy finom, házi készítésű csirkehúsos pite szinte minden étkezésre tökéletes fogás lehet. Receptünket ezúttal zöldségekkel gazdagon és krémes mártással prezentáljuk.

A csirkés pitét azért szeretem, mert ötvöződik benne a húsos, zöldséges, fűszeres ragu és a vajas tészta íze. Az elkészítése is viszonylag egyszerű, hiszen alapvetően egy ragut főzünk, amit aztán betöltünk 2 réteg vajas tészta közé, végül megsütjük a sütőben. 

Persze a sütésre oda kell figyelni, hogy nehogy megégjen valahol a pite, de lássuk be, hogy nem egy bonyolult, viszont annál látványosabb és finomabb fogásról beszélünk.

A sárgarépa, a zeller, a hagymák, a tejszín és a csirke együtt egy igazán különleges ízélményt hoznak létre!

Gazdag csirkés pite

csirkes-pite

Hozzávalók 8 adaghoz

A pitéhez:

  • 2 csomag vajas tészta (leveles)
  • 450 g csirkemellfilé vagy csirkecomb
  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál zeller
  • 70 g sótlan vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g liszt
  • 0.75 tk
  • 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 400 ml csirkealaplé
  • 150 ml zsírszegény tejszín
  • 125 g fagyasztott zöldborsó
  • 1 db tojás

A díszítéshez:

  • 1 ág kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A vajas tésztát vegyük ki a hűtőből.

A zöldségeket tisztítsuk meg, a répát, a zellert és a csirkét kockázzuk fel.

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon kezdjük el olvasztani a vajat, majd dobjuk rá a felaprított vörös-, illetve fokhagymát. 

Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a csirkét és a felaprított zöldségeket. 

Pároljuk együtt kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a lisztet, a sót, a fekete borsot, a szárított kakukkfüvet, a csirkealaplevet és a tejszínt. Fontos, hogy a liszt ne csomósodjon be, tehát keverjük át alaposan, vagy ha biztosra akarunk menni, akkor keverjük el a lisztet a csirkealaplében, mielőtt hozzáadnánk a többi hozzávalóhoz.

Közepes lángon főzzük tovább 20 percig.

Ha valaki sűrűbb mártást szeretne készíteni, akkor még dobjon rá kb. 10 percet a főzésre, hogy a mártás még jobban be tudjon sűrűsödni.

Ekkor kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A pite tésztáját lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki. A cél, hogy a pitetésztát 5-8 cm-rel nagyobbra nyújtsuk, mint amekkora a pitesütő forma.

A tésztát helyezzük bele az előzőleg kivajazott és enyhén kilisztezett sütőformába úgy, hogy a szélei túllógjanak a sütőformán. A tésztát ujjal nyomkodjuk bele a formába, hogy mindenhol szépen kitöltse azt. A tészta túlnyúlt részeit vágjuk le egy késsel.

A korábban elkészült csirkés ragut kanalazzuk bele a vajas tésztába. A tetejét szórjuk meg fagyasztott borsóval.

Ezután nyújtsuk ki a másik vajastészta-lapot is akkorára, hogy az szépen lefedje a pitét. A túlnyúló részeket ezúttal is vágjuk le. A pite széleit egy villával nyomkodjuk le, hogy ezzel is lezárjuk azt. A felső tésztalapot szurkáljuk meg egy villával, hogy a sütés közben kiszabaduló gőz távozni tudjon a pitéből.

Enyhén verjük fel a tojást, majd kenőecset segítségével kenjük meg alaposan a felső tésztát.

A pitét süssük az előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.

Ha a pite elkészült, vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt pihentessük legalább 10 percig, hogy az szeletelhetőre hűljön. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük