Foszlós marokkói kenyér: tökéletes szendvicsalap
Ez a durvább textúrájú, lapos és kerek kenyér tökéletes választás lehet egy tartalmas szendvics elkészítéséhez.
Ezt a péksüteményt Marokkóban khobz néven ismerik, küllemre hasonlít a pitához, de az íze, mérete és összetétele is különbözik tőle. Marokkóban ezt a helyiek fehér kenyérként fogyasztják.
A legjobb ízélmény érdekében kenyérlisztből érdemes elkészíteni, de teljes kiőrlésű liszttel is tökéletes, azonban az picit több folyadékot vesz fel. A kész cipókat szószos ételek mellé, de akár töltött szendvics alapjaként is kínálhatod.
Foszlós marokkói kenyér
Hozzávalók 8 darabhoz
- 480 g kenyérliszt
- 2 tk só
- 2 tk cukor
- 1 ek száraz élesztő
- 2 ek növényi olaj
- 3 dl meleg víz
Elkészítés:
Készítsünk elő 2 tepsit, amelyeket vékonyan kenjünk le olajjal, vagy szórjunk meg búzadarával vagy kukoricadarával.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot.
A keverék közepére készítsünk egy mélyedést, adjuk hozzá az élesztőt. Ezután adjuk hozzá az olajat és a vizet, majd az ujjainkkal kezdjük el óvatosan összeforgatni a folyadékokat a száraz alapanyagokkal.
Addig gyúrjuk, amíg tésztaállagot nem érünk el. Ezután a kész tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd dagasszuk kézzel vagy állványos keverőgéppel kb. 10 percig. Ha az állaga túl ragacsos lenne, egy pici lisztet még bátran hozzáadhatunk. A cél az, hogy a tészta puha és rugalmas legyen, de ne ragadjon.
Amint tökéletes állagú, válasszuk ketté, és mindegyik darabból formáljunk egy-egy gombócot.
A tésztát tegyük az előkészített tepsikre, majd takarjuk le őket egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni kb. 15-20 percig.
Miután a tésztagombócok megpihentek, tenyérrel lapítsuk ki őket kb. fél cm vastag kör alakra.
Takarjuk le ismét, és kelesszük újabb 1 órán át.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
A kenyér tetejét szurkáljuk meg egy villával, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon.
A kenyeret süssük kb. 20 percig – félidőben fordítsuk meg –, vagy addig, amíg aranybarnára nem sül és szép kérges nem lesz.
A kisült kenyeret tegyük rácsra hűlni, majd kínáljuk akár egy finom szaftos étel vagy krémleves mellé, illetve mindenféle finomsággal is megtölthetjük.
-
2024-05-13 09:32:01
-
2024-04-10 09:36:01
-
2024-03-08 10:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!