Olasz saláta csíráztatott mungóbabbal: balzsamecettől lesz izgalmas
Ez az olaszos ízvilágú saláta nem hétköznapi alapanyagból készül: vitamindús csíráztatott mungóbab kerül bele.
Készíts igazi olasz hangulatú, nyárias salátát csíráztatott mungóbabból. Fontos, hogy olyan babot használj hozzá, amely csíráztatásra alkalmas, és felhasználás előtt 2 nappal áztasd be. Legalább 12 órán keresztül tartsd hideg vízben, közben 2-3 alkalommal szűrd le, és önts rá friss vizet. A 12 óra letelte után szűrd le, tedd tiszta befőttesüvegbe, és takard le konyharuhával, hogy tudjon szellőzni. A csírázás 1 napon belül beindul: akár már egészen picike csírával is felhasználhatod, de hagyhatsz nekik 2-3 napot is, amíg hosszabbra nőnek. A csíráztatás folyamatáról itt olvashatsz részletesebben.
A mungóbabot ebben a receptben paradicsom, paprika és sok zöldfűszer egészíti ki, a i-re pedig a balzsamecetes-mustáros öntet teszi fel a pontot. Tetszés szerint más zöldséget is használhatsz: a cukkini, a brokkoli, a spárga vagy az uborka is szuper választás, ha pedig nem jutsz hozzá mungóbabhoz, akkor bátran helyettesítsd lencsével.
Csíráztatott mungóbabsaláta
Hozzávalók 4 személyre
A salátához:
- 200 g csíráztatott mungóbab (leírás feljebb)
- 2 db babérlevél
- 1 tk só
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej lila hagyma felszeletelve
- 200 g koktélparadicsom felekbe vágva
- 1 db kaliforniai paprika felkockázva
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
Az öntethez:
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek juharszirup
- 1 tk mustár
- 0.5 tk só
- 0.5 tk bors
Elkészítés:
A mungóbabot öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű vízzel, majd a sóval és babérlevéllel együtt főzzük puhára 10 perc alatt. Szűrjük le, és tegyük félre.
Közben a hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a megfőtt babot és a saláta többi hozzávalóját is.
Egy tálkában keverjük össze az öntet hozzávalóit, majd alaposan forgassuk össze a zöldséges alappal. Akár azonnal fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha néhány órát hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
-
2024-05-06 08:52:01
-
2024-05-02 09:36:02
-
2024-04-30 08:52:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!