Granolakosárkák joghurttal és gyümölcsökkel: muffinformában sülnek ropogósra
Ez az egyszerű, de ötletes harapnivaló akár több napra is ellát rostban gazdag reggelivel: a granolás alap adott, a feltétet pedig te alakítod!
Ez a nem hétköznapi fogás a tökéletes opció reggelire, brunchra vagy akár egész napos harapnivalónak. A kosárkák rostban gazdag zabpehelyből készülnek, a tésztába pedig olyan értékes alapanyagok kerülnek, mint a mandulavaj vagy a chiamag.
A töltelék pedig egyszerűbb nem is lehetne: én ezúttal szójaalapú piros bogyós joghurtot használtam, és málnával, eperrel, szederrel díszítettem. A kosárkákat azonban bármilyen más joghurttal is megtöltheted, és hozzá illő szezonális gyümölccsel díszítheted. Egyszerre csak annyi kosárkába tölts joghurot, amennyi rövid időn belül el is fogy – így nem áznak el, és sokáig ropogósak maradnak.
Joghurtos granolakosárkák
Hozzávalók 10 darabhoz
A kosárkákhoz:
- 250 g apró szemű zabpehely
- 2 ek chiamag
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 0.25 tk só
- 150 g mandulavaj
- 70 ml juharszirup
- 1 tk vaníliakivonat
A töltelékhez:
- 350 g tetszőleges gyümölcsjoghurt
- 150 g málna, szeder, áfonya vagy más szezonális gyümölcs
- tetszés szerint kókuszreszelék, magvak
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a chiamagot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze a mandulavajat, a juharszirupot és a vaníliakivonatot, és keverjük a zabos alaphoz. Osszuk 10-12 egyenlő részre, és kanalazzuk kiolajozott muffinformába. Nedves kézzel alaposan nyomkodjuk a masszát a formák aljára és oldalára úgy, hogy szabályos kosárkákat kapjunk, majd tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd óvatosan szedjük ki a sütőformából, és joghurttal, gyümölcsökkel megpakolva fogyasszuk.
-
2024-02-22 08:32:01
-
2023-11-22 09:36:01
-
2023-11-02 06:30:02
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!