Ősi puding úgy, ahogy a törökök készítik: nagy adagban szokás szervírozni

Asure – Török puding cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az asurét Noé pudingjának is szokták nevezni. A különleges desszertet az iszlám vallás szerint Muharrem hónap tizedik napján készítik.

A török konyha tele van izgalmas receptekkel: ilyen a köfte, simit, török pizza, menemen és még bőven lehetne sorolni. A desszertekről sem szabad megfeledkezni, ott van például a baklava vagy az asure. Utóbbi egy igazán különleges, ősi puding, amelyből mindig óriási adagot készítenek, mert a családtagok mellett a szomszédoknak is kedveskednek vele.

Noé pudingja

A minden jóval telepakolt asure Elif Shafak regényeiben gyakran szerepel. Az isztambuli fattyú című könyvében még receptet is kap az olvasó, és azt is megtudhatja, miért is nevezik Noé pudingjának. Az iszlám változatban Allah parancsolja meg Noénak, hogy építsen bárkát, amelyen minden vallásnak, minden felekezetnek a képviselője helyet kapott, és minden állatfajból egy pár. Mikor fogytán volt az élelem, Noé megkérte őket, hogy mindenki hozza elő, amije van: így született meg az asure puding.

Asure – Török puding

Asure – Török puding ct

Hozzávalók 8 személyre

Puding:

  • 1 pohár csicseriborsó
  • 1 pohár rizs
  • 1 pohár búza
  • 1 pohár füge (aszalt)
  • 1 pohár kajszibarack (aszalt)
  • 1 pohár kandírozott narancshéj
  • 1 pohár mazsola
  • 1 pohár cukor
  • 1 pohár mandula (pirított)
  • 1 pohár mogyoró (pirított)
  • 1 pohár fenyőmag (pirított)
  • 1 evőkanál vanília
  • 2 evőkanál rózsavíz

Díszítés:

  • fahéj ízlés szerint
  • dió ízlés szerint
  • mandula ízlés szerint
  • mogyoró ízlés szerint
  • gránátalma ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A következő hozzávalókat előző este áztassuk külön tálakba, annyi hideg vízbe, amennyi ellepi az alapanyagokat. Ezek pedig a csicseriborsó, rizs és búza.

Másnap 30 percre külön tálkákban áztassuk meleg vízbe a következő hozzávalókat: füge, kajszibarack, narancshéj. Ezután szűrjük le, de a leszűrt lét tegyük félre.

A fügét, kajszibarackot és narancshéjat kockázzuk fel közepes méretűre, majd forgassuk hozzá a mazsolát.

A beáztatott csicseriborsót szűrjük le, folyó víz alatt öblítsük át, majd tegyük fazékba, annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és főzzük puhára (körülbelül 50-60 perc a főzési idő).

Egy másik edényben 2,5 liter vizet forraljunk fel, majd tegyük bele a rizst, búzát, és alacsony láng felett gyakran kevergetve, félig lefedve főzzük puhára (körülbelül 1 óra).

A csicseriborsóhoz adjuk hozzá a gyümölcsök leszűrt levét és tegyük bele a cukrot, mandulát, mogyorót, fenyőmagot, és folyamatosan kevergetve főzzük 30 percig. Ezután keverjük hozzá az előkészített gyümölcsöket (füge, kajszibarack, narancshéj, mazsola), utána rizst, búzát és a vaníliát is, ha szükséges, még vizet. További 15- 20 percig főzzük még, közben állandóan kevergessük. Ezután adjuk hozzá a rózsavizet.

Az asurét 1 órán át hagyjuk hűlni, majd kis tálakba szedve kínáljuk. A puding tetejét fahéjjal, dióval, mandulával, mogyoróval, gránátalmával megszórva tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük