Krémsajtos mázzal készült répatorta: kötelező a húsvéti asztalra
A répatorta egy megosztó sütemény, hiszen mégiscsak zöldségből készül. Mi most egy olyan receptet mutatunk, ami a kétkedőket is meggyőzi arról, hogy mennyire finom!
A jó répatortához elengedhetetlen, hogy a választott répa finom, édeskés legyen. Ám ha ez mégsem jön össze, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen a juharszirup, a mazsola és a pekándió minden vesztesnek hitt csatát meg tud fordítani!
A répatorta kötelező a húsvéti asztalra, semmiképp ne hagyd ki, az ünnepi menü megkoronázása lesz.
Mázas répatorta
Hozzávalók 15 szelethez
A tésztához:
- 185 g liszt
- 200 g kristálycukor
- 130 g barna cukor
- 2 tk sütőpor
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 250 ml tej
- 175 ml olaj
- 3 db tojás (nagy)
- 2 tk vaníliakivonat
- 4 db sárgarépa (nagy)
- 125 g pirított pekándió
- 80 g aranymazsola
A juharszirupos-krémsajtos mázhoz:
- 115 g sózatlan vaj
- 225 g krémsajt
- 2 ek juharszirup
- 1 tk vaníliakivonat
- 225 g porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Permetezzünk be olajjal egy 20x30 cm-es tepsit, de kibélelhetjük sütőpapírral is.
A sárgarépát tisztítsuk meg, a diót és a mazsolát aprítsuk fel.
A lisztet, a kristálycukrot, a barna cukrot, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a sót, a szódabikarbónát és a szerecsendiót egy közepes méretű tálban keverjük össze.
A tejet, az olajat, a tojást és a vaníliakivonatot szintén keverjük össze egy másik tálban.
Utóbbi keveréket adagoljuk és keverjük el a száraz alapanyagok keverékével.
A diót és a mazsolát ennél a pontnál adjuk hozzá a tésztához, miként a sárgarépát is. Utóbbit célszerű egyszerűen belereszelni a keverékbe.
Ha már alaposan összedolgoztuk az összes hozzávalót, akkor öntsük bele a kibélelt tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssük 30-35 percig.
Ha elkészült, hagyjuk a pulton kihűlni, illetve pihenni.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a juharszirupos mázat.
Ehhez a szobahőmérsékletű vajat egy tálban verjük fel krémes állagúra. Ez kb. 2 perc.
Ezután adjuk hozzá a krémsajtot, amit újabb 1-3 percig keverjünk a kézi habverővel.
A krémnek ekkorra könnyűnek és selymesnek kell lennie.
Ezt követően adjuk hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Ezt is keverjük kb. 30 másodpercig a kézi habverővel.
A sebességet a minimumra csökkentve adagoljuk hozzá a porcukrot, és keverjük az egészet szép simára.
A juharszirupos-krémsajtos krémmel kenjük meg a torta tetejét.
Ízlés szerint tehetünk rá sárgarépa alakú marcipánokat is, vagy zöld és narancssárga cukorszóróval is meghinthetjük.
-
2024-05-04 10:16:01
-
2024-03-30 11:08:01
-
2024-03-27 06:30:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!