
Pompás gombafasírt sütőben sütve: ellenállhatatlanul finom
Az ízletes gombafasírt sütőben, leheletnyi olajjal sül készre. Kívül ropogós, belül pedig lágy, bármilyen körettel kínálva nagyszerű.
A húsmentes fasírtok közül a gombás változat az egyik legfinomabb, amit több recept szerint is kipróbálhatsz. Mi most főtt tojással és sárgarépával gazdagítva ajánljuk!
A gombafasírt készülhet egészen nagy méretben, így szendvicsalapanyagnak is tökéletes, és kisebb golyókat is formázhatsz belőle, így remekül illik sült krumpli és saláta mellé. Sőt, még a húsvéti asztalra is felkerülhet!
Ha még különlegesebben szeretnéd elkészíteni, akkor medvehagyma is kerülhet a fasírtba! A gombás fasírtot a sütőben is elkészítheted, ahogyan én is ajánlom, de bő olajban és forró levegős gépben is készre sülhet.
A tojást forrásban lévő vízben főzzük 10-12 percig. Ezután hűtsük ki, pucoljuk meg, majd reszeljük le.
A gombát tisztítsuk meg és kockázzuk apróra.
A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük félre, hogy kihűljön.
A megtisztított sárgarépát reszeljük le, majd adjuk a gombához. Ezután adjuk a gombához a kihűlt dinsztelt hagymát, reszelt főtt tojást, sót, borsot, fokhagymát, majoránnát, petrezselymet és a zsemlemorzsát is. A masszát alaposan keverjük ki, majd formázzunk belőle tetszés szerinti golyókat, amiket forgassunk zsemlemorzsába.
A gombafasírtot sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd fújjuk le kevés olajjal, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. A fasírtot 20-25 perc alatt süssük készre, félidőnél fordítsuk meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors