Ellenállhatatlan tojásos gombafasírt: a húsvéti asztalon is megállja a helyét

5
Nyomtatás
gombafasirt

A finom gombafasírt leheletnyi olajjal pirul szép aranybarnára. Kínálj mellé sült burgonyát és salátát is!

A húsmentes fasírtok közül a gombás változat az egyik legfinomabb, amit több recept szerint is kipróbálhatsz. Mi most főtt tojással és sárgarépával gazdagítva ajánljuk!

Így is lehet!

A gombafasírt készülhet egészen nagy méretben, így szendvicsalapanyagnak is tökéletes, és kisebb golyókat is formázhatsz belőle, így remekül illik sült krumpli és saláta mellé. Sőt, még a húsvéti asztalra is felkerülhet!

Ha még különlegesebben szeretnéd elkészíteni, akkor medvehagyma is kerülhet a fasírtba! A gombás fasírtot a sütőben is elkészítheted, ahogyan én is ajánlom, de bő olajban és forró levegős gépben is készre sülhet.

Tojásos gombafasírt

gombafasirt

Hozzávalók -+ személyre

  • 3 darab tojás
  • 80 dkg gomba
  • 2 fej hagyma
  • kevés olaj
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 darab sárgarépa
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 tk. majoránna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 ek. zsemlemorzsa
  • 2 bögre zsemlemorzsa a hempergetéshez
  • kevés olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tojást forrásban lévő vízben főzzük 10-12 percig. Ezután hűtsük ki, pucoljuk meg, majd reszeljük le.

A gombát tisztítsuk meg és kockázzuk apróra.

A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük félre, hogy kihűljön.

A megtisztított sárgarépát reszeljük le, majd adjuk a gombához. Ezután adjuk a gombához a kihűlt dinsztelt hagymát, reszelt főtt tojást, sót, borsot, fokhagymát, majoránnát, petrezselymet és a zsemlemorzsát is. A masszát alaposan keverjük ki, majd formázzunk belőle tetszés szerinti golyókat, amiket forgassunk zsemlemorzsába.

A gombafasírtot sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd fújjuk le kevés olajjal, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. A fasírtot 20-25 perc alatt süssük készre, félidőnél fordítsuk meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Olvasd el ezt is!

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
Kövess minket az Instagramon