
Könnyű, olasz narancstorta: a ricottától lesz lágy a tésztája
Az olasz konyha megannyi gasztronómiai csodával halmoz el minket. Ezúttal a desszertek világába kalauzol: egy ricottával készült narancstortareceptet mutatunk!
A császármorzsa, vagy más néven daramorzsa, smarni, grízsmarni, vagy a németül talán jobban ismert Kaiserschmarrn, eredetileg egy osztrák édesség. A magyar vonatkozása annyi, hogy egy legenda szerint Sissi udvari szakácsa készítette el ezt először a császári párnak. Mivel pedig Sissi a magyarok királynéjaként vált itthon ismertté, így érthető, hogy picit magunkénak valljuk ezt a mennyei desszertet.
A császármorzsa ezen változatát még édesanyámtól tanultam, aki gyermekkoromban sokszor készítette ezt nekem és a húgomnak. Finoman morzsás, omlós tészta, amely mellé isteni, házi baracklekvár is dukál.
Kezdjük a mazsolával. Áztassuk meleg vízbe, vagy ha pikánsabbra szeretnénk, akkor egy kis rumba.
A cukor felét keverjük el a tejjel egy közepes méretű tálban. Adjuk hozzá a búzadarát és egy csipet sót is.
Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára, hogy a búzadara meg tudja magát szívni a tejjel.
A tojásokat válasszuk szét.
Egy másik tálban keverjük össze a maradék cukrot a tojássárgákkal.
Ha letelt az egy óra, keverjük össze a tejben áztatott darát és a tojásos keveréket.
Reszeljük rá a citrom héját, és bolondítsuk meg a vaníliakivonattal is, majd keverjük össze.
A tojásfehérjéket egy másik tálban verjük habosra a maradék csipet sóval. A kemény habot forgassuk bele a darás tésztába.
Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, és olvasszuk fel benne a vajat. Ha felolvadt, öntsük bele a tésztát.
Állandó keverés mellett, kb. 25-30 perc alatt süssük meg a császármorzsát. Nem kell megijedni, ha az elején nem lesz rögtön morzsás, ehhez idő kell.
Fontos, hogy folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le.
A mazsolát szűrjük le, és kb. a sütési idő felénél adjuk hozzá a morzsához.
Ha megsült és szép aranybarna színe van, akkor zárjuk el a tűzhelyet, szedjük tányérra a forró morzsát, és kanalazzunk mellé házi baracklekvárt.
Ízlés szerint meghinthetjük porcukorral is, csak hogy az utolsó pontot is feltegyük az i-re.
Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors