Pergős császármorzsa, ahogy édesanyám tanította: házi baracklekvárral kínáld

6
Nyomtatás
csaszarmorzsa

A császármorzsa Európa-szerte ismert és népszerű sütemény. Van, ahol palacsintatésztás alapból készítik, vaníliafagyival és gyümölcsökkel kínálva, ám a klasszikus, általunk ismert variáció búzadarából készül, mazsolával, és akkor jó, ha finom, omlós és pergős.

A császármorzsa, vagy más néven daramorzsa, smarni, grízsmarni, vagy a németül talán jobban ismert Kaiserschmarrn, eredetileg egy osztrák édesség. A magyar vonatkozása annyi, hogy egy legenda szerint Sissi udvari szakácsa készítette el ezt először a császári párnak. Mivel pedig Sissi a magyarok királynéjaként vált itthon ismertté, így érthető, hogy picit magunkénak valljuk ezt a mennyei desszertet.  

A császármorzsa ezen változatát még édesanyámtól tanultam, aki gyermekkoromban sokszor készítette ezt nekem és a húgomnak. Finoman morzsás, omlós tészta, amely mellé isteni, házi baracklekvár is dukál.

Pergős császármorzsa

csaszarmorzsa

Hozzávalók -+ személyre

  • 30 dkg búzadara
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 csipet
  • 4 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a mazsolával. Áztassuk meleg vízbe, vagy ha pikánsabbra szeretnénk, akkor egy kis rumba.

A cukor felét keverjük el a tejjel egy közepes méretű tálban. Adjuk hozzá a búzadarát és egy csipet sót is.

Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára, hogy a búzadara meg tudja magát szívni a tejjel.

A tojásokat válasszuk szét.

Egy másik tálban keverjük össze a maradék cukrot a tojássárgákkal.

Ha letelt az egy óra, keverjük össze a tejben áztatott darát és a tojásos keveréket.

Reszeljük rá a citrom héját, és bolondítsuk meg a vaníliakivonattal is, majd keverjük össze.

A tojásfehérjéket egy másik tálban verjük habosra a maradék csipet sóval. A kemény habot forgassuk bele a darás tésztába.

Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, és olvasszuk fel benne a vajat. Ha felolvadt, öntsük bele a tésztát.

Állandó keverés mellett, kb. 25-30 perc alatt süssük meg a császármorzsát. Nem kell megijedni, ha az elején nem lesz rögtön morzsás, ehhez idő kell.

Fontos, hogy folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le.

A mazsolát szűrjük le, és kb. a sütési idő felénél adjuk hozzá a morzsához.

Ha megsült és szép aranybarna színe van, akkor zárjuk el a tűzhelyet, szedjük tányérra a forró morzsát, és kanalazzunk mellé házi baracklekvárt.

Ízlés szerint meghinthetjük porcukorral is, csak hogy az utolsó pontot is feltegyük az i-re.

Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Olvasd el ezt is!

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
Kövess minket az Instagramon