Pirosra sült hagymás lepény: a foszlós tészta is megér egy misét

4
Nyomtatás
hagymas-lepeny

Foszlós kelt tésztán terül el a karamellizált hagyma és a mák, ez a kombináció mennyei lesz, érdemes letesztelni!

A lengyel és zsidó konyhában ismert hagymás lepény, avagy a cebularz, nem más, mint egy foszlós kelt tészta, amit rengeteg karamellizált hagyma és mák borít. Ez elsőre furcsán hangozhat, de zseniális ez a kombináció, érdemes kipróbálni!

Maga a kelt tészta is szuper alap, nagyon foszlós és puha, a formázásától függően pedig más péksüteményeket is készíthetsz belőle. Igaz, hogy a kelesztés egy időigényesebb folyamat, de míg a duplájára nő a tészta, van időd hagymát karamellizálni, utána pedig már csak össze kell állítani a mutatós kis lepényeket.

Házi hagymás lepény

hagymas-lepeny2

Hozzávalók -+ adaghoz

Tészta:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk.
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 ek. olaj

A tetejére:

  • 2 db vöröshagyma
  • 2 ek. egész mák
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek. olaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a langyos vizet és az olajat, majd dagasszuk a tésztát nagyjából 10 percig, vagy, míg rugalmas, egynemű gombócot nem kapunk.

Tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd meleg helyen hagyjuk kelni 1 óráig.

Közben a hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd hajszálvékony szeletekre.

Forrósítsunk egy serpenyőben olajat, majd dobjuk rá a hagymát, és alacsony lángon dinszteljük, majd karamellizáljuk, míg puha és aranybarna nem lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A tésztát gyúrjuk át, majd osszuk 8 részre, minden részből készítsünk egy gombócot. Ezután lapítsuk ki a golyókat úgy, hogy kb. fél centi vastag korongokat kapjunk. 

Tegyük az így kapott korongokat az előkészített tepsire, a közepüket picit nyomkodjuk le, hogy a szélükön maradjon egy perem, majd pakoljunk a közepükre a karamellizált hagymából, és szórjuk meg mákkal.

Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg a szélük és az aljuk aranybarna nem lesz.

Fotók: Getty Images

Neked ajánlott

Olvasd el ezt is!

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
Kövess minket az Instagramon