
Kókuszkocka újragondolva: kakaós tésztával, fehér csokis bevonattal
A régi kedvenc nem a megszokott módon készül, a kakaós bevonat helyett fehér csokiban merül el a tészta.
A kókuszkocka igazi retró süti, ami régóta nagy kedvenc. Sokan azt hiszik, hogy az édesség csak kis hazánkban ismert, pedig az egész világon jól tudják, hogy mi is ez a finomság: főleg az angolok és az ausztrálok szeretik, ott Lamington néven ismerik ezt a finom kókuszos sütit.
A mézes tésztájú piskóta sokféle recept szerint kipróbálható. Hagyományosan rumos, kakaós mázban merül el a kocka, utána jön a kókuszos hempergetés. A finomságot fehér csokis mázzal is érdemes kipróbálni, vagy valamilyen édes töltelékkel megkenve ragaszd össze a puha lapokat. Most én is egy töltöttkókuszkocka-receptet ajánlok, amit baracklekvárral gazdagítottam.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót és a sütőport.
A tojásokat üssük egy másik keverőtálba, majd keverjük fehéredésig a cukorral és a mézzel együtt. Ezután adjuk hozzá az olvasztott vajat és a lisztes keveréket.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük készre 15-20 perc alatt.
Az elkészült tésztát borítsuk sütőrácsra, és várjuk meg, míg kihűl. Ezután vízszintesen vágjuk félbe a tésztát.
Az egyik tésztát kenjük meg lekvárral, majd borítsuk rá a másikat.
A tésztát vágjuk tetszés szerinti kockákra.
A mázhoz a vajat olvaszuk fel, közben keverjük hozzá a cukrot, kakaót és a rumot, majd adjuk hozzá a tejet, és forrásig főzzük.
A töltött kockákat mártsuk a kakaós mázba, majd forgassuk kókuszreszelékbe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors