A csontjaidnak és a szívednek is jót tesz, ha ilyen kenyeret eszel

GettyImages-664656685

A rozskenyér az egyik legegészségesebb kenyérfajta, amelynek rengeteg előnye van a hagyományos fehér kenyérrel szemben.

A rozsliszt felhasználásával készülő rozskenyér más kenyérfajtákhoz képest eltérő, kissé karakteresebb ízvilággal és sűrűbb textúrával rendelkezik, ami sokakat elriaszt tőle. Cserében viszont egészen kivételes a tápértéke – különösen, ha teljes kiőrlésű változatban készül.

Ennyire egészséges a rozskenyér

A teljes kiőrlésű rozs számos értékes növényi vegyületet, rostokat, vasat, kalciumot, cinket, káliumot, szelént, mangánt, rezet, és különféle B-vitaminokat, köztük riboflavint, niacint és B6-vitamint tartalmaz, így mindezekhez a tápanyagokhoz a rozskenyér fogyasztásával is hozzájuthatsz. Most lássuk, milyen hatása lehet ennek az egészségedre nézve.

A rozskenyér rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
A rozskenyér rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagJudith Haeusler / Getty Images Hungary

1. Erősíti az immunrendszert

A teljes kiőrlésű rozskenyérben számos olyan tápanyag található, amelyik támogatja az immunrendszer megfelelő működését. A réz, a szelén és a cink például egyes, a rozsban előforduló növényi vegyületekhez hasonlóan antioxidánsként funkcionál, így csökkenti a gyulladást és semlegesíti az oxidatív stresszért felelős szabad gyököket, ezáltal is hozzájárulva a szervezet védekezőképességnek fenntartásához.

Érdemes kiemelni a rozskenyérben lévő oldható rostokat is, amelyek prebiotikumként táplálják a bélmikrobiomban élő baktériumokat, ami az egész szervezetre nézve jótékony hatást gyakorol, és erősíti az immunrendszert.

2. Serkenti a bélműködést

A bélmikrobiom állapota közvetlenül kihat a bélrendszer általános egészségére és az emésztés rendszerességére, így segíthet megelőzni bizonyos jellemző problémákat, mint például a puffadás és a székrekedés.

A rostban gazdag növényi ételek, így a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása fontos szerepet játszik a bélrendszer egészségének támogatásában.

3. Javítja a metabolikus funkciókat

Azon túl, hogy lelassítják az emésztési folyamatot, a rostok a vércukorszintet is optimalizálják. Ezzel összefüggésben egy 2017-es vizsgálat kimutatta, hogy a rozskenyér fogyasztása pozitívan befolyásolja a glükózszintet, és az étvágy szabályozásában is segédkezik.

A teljes kiőrlésű rozskenyér a legegészségesebb
A teljes kiőrlésű rozskenyér a legegészségesebbArx0nt / Getty Images Hungary

4. Védi a szívet

A rozsban lévő kálium egy fontos elektrolit, amely közreműködik a szívritmus szabályozásában. A szív egészségét emellett az oldható rostok is javítják, mivel a gyomor-bél traktusban megkötik a táplálékkal felvett koleszterint, ami így nem tud a véráramba kerülni.

Ez segít megelőzni a káros plakkok felhalmozódását a vénákban és artériákban, ami a szívbetegségek egyik ismert kockázati tényezője.

5. Erősíti a csontokat

A rozskenyér fogyasztása hozzájárul a szövetek építéséhez és a csontozat egészségéhez, ami annak köszönhető, hogy olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a kalcium és a mangán, vagy a vörösvérsejtek előállításához használt vas, valamint a sejtek növekedését és helyreállítását szolgáló B-vitaminok.

Az utóbbi vitaminok egészségre gyakorolt hatásáról alábbi cikkükben olvashatsz bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek