Ez a gluténmentes álgabona erősíti az immunrendszert, és megakadályozza a vérszegénységet

GettyImages-626321548

A gluténmentes diétába kitűnően beilleszthető hajdina sok szempontból jó hatással van az egészségünkre. Nem is gondolnád, mi mindenben segít!

Ha gluténmentes diétára szorulunk, vagy csak egyszerűen szeretnénk változatosabbá tenni az ételeinket, akkor jó választás lehet a hajdina. Pohánka, tatárka vagy tatárbúza néven is emlegetik, bár igazából semmi köze nincs a búzához, hacsak annyi nem, hogy élelmiszerként a felhasználás miatt a gabonákhoz sorolják. A gabonák egyszikű növények, de a hajdina (Fagopyrum esculentum) a kétszikűek osztályán belül a keserűfűfélék családjába tartozik, ezért nevezhetjük inkább álgabonának. És épp ezért, mivel botanikailag nincs köze a búzához, nem tartalmaz glutént sem, viszont rostokban nagyon gazdag. A hajdina mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, beleértve a lizint is, amely általában hiányzik a gabonákból. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például B2- és B3-vitaminban, rézben, magnéziumban, foszforban, cinkben és mangánban. Nézzük, miért is jó ez nekünk!

Segít megelőzni a szívbetegségeket

A hajdina egyik legfontosabb tulajdonsága a fitonutriensek, különösen a flavonoidok magas szintje. Ezek a fontos vegyületek antioxidánsként működnek a szervezetben, amelyek megkeresik és kiiktatják a veszélyes szabad gyököket, a sejtanyagcsere kémiai melléktermékeit, amelyekről ismert, hogy növelik a szívbetegségek kockázatát. Ezenkívül csökkentik az LDL koleszterin szintjét a vérben, és a rutin, az egyik legfontosabb flavonoid növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét. Ezek a hatások együttesen csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. 

A hajdina valójában álgabona
A hajdina valójában álgabonaElenathewise / Getty Images Hungary

A hajdina segít a fogyásban

A hajdina kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a búza vagy az árpa, telített zsíroktól és koleszterintől mentes, valamint magas a rost- és fehérjetartalma. Ez egy hatásos kombináció, amely segít elnyomni az étvágyat, szabályozza a vércukorszintet, javítja az emésztőrendszer egészségét, és erősíti a sovány izomzatot. 

Gazdag fehérjeforrás

A hajdina egyike azoknak az értékes növényi alapú élelmiszereknek, amelyek kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a nyolc esszenciális aminosav megvan benne, beleértve a lizint is. Ezek létfontosságúak a szervezet számos funkciójához, így a teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek helyettesíthetik a vörös húsok fogyasztását. Extra energialöketet adnak, és tanulmányok kimutatták, hogy növelik a kognitív képességeket. Végül pedig segítenek lelassítani az izomerő és -tömeg természetes csökkenését, amit szarkopéniának neveznek. Tanulmányok kimutatták, hogy a teljes értékű fehérjék drámaian lelassítják a csont- és izomtömeg elvesztését, ezáltal nagyobb erőt, tartósságot és kitartást biztosítanak a fizikai aktivitás során.

Javítja az emésztést

Magas rosttartalommal rendelkezik, ami nagymértékben növeli a bélmozgást, serkenti a perisztaltikus mozgást, a belek izom-összehúzódását. Segíthet az irritábilisbél-szindróma (IBS) és a hasmenés csökkentésében is.

Gluténmentes tészta alapanyagának is jó
Gluténmentes tészta alapanyagának is jóLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Cukorbetegeknek is jó

Gazdag forrása a D-chiro-inozitolnak, egy olyan vegyületnek, amely csökkenti a vércukorszintet. A hajdina magas rosttartalma a cukorbetegség kezelésében is segít. Lassítja a szénhidrátok felszívódást, így nem emelkedik ugrásszerűen a vércukorszint.

Erősíti az immunrendszert

A hajdina előnyös tulajdonságainak listája hosszú, és az immunrendszerre gyakorolt hatása az egyik legfontosabb! Olyan antioxidáns összetevőket tartalmaz, mint a tokoferol, a fenolsav, a szelén és a flavonoidok, amelyek kiválóan alkalmasak a szabad gyökök megkötésére. Fokozza más antioxidánsok, például a C-vitamin aktivitását, és védi a szervrendszereket. Magas rosttartalma szintén immunerősítő, mert prebiotikus hatást fejt ki, tehát segíti a bélflóra egészséges egyensúlyát.

Javítja a csontok egészségét

A hajdina szelénben és cinkben gazdag, mindkettő nélkülözhetetlen nyomelem, amelyre a szervezetnek szüksége van az erős csontokhoz, fogakhoz és körmökhöz.

Kisgyermekek étrendjébe is jól beilleszthető
Kisgyermekek étrendjébe is jól beilleszthetőSyhinStas / Getty Images Hungary

Megakadályozza a vérszegénységet

A hajdina nagyon magas vastartalmú, és ez az egyik kulcsfontosságú összetevője a vörösvértestek képződésének. A vashiány vérszegénységhez vezethet, amelyet fáradtság, kognitív lassúság, fejfájás és még más, súlyosabb mellékhatások jellemeznek.

Támogatja a bőr és haj egészségét

A hajdina magas rutintartalma természetes fényvédőként működik, és védi a bőrt a nap káros hatásaitól. Az antioxidánsok és flavonoidok gazdag keveréke segít megelőzni az öregedés jeleit, például a finom vonalakat és ráncokat. A hajdinában található magnézium számos egyéb hatása mellett serkenti a vérkeringést, és ragyogó fényt kölcsönöz a bőrnek. Teljes kiőrlésű komplex szénhidráttartalma hasznos a hajnövekedésben. A-vitaminban, B-komplex vitaminokban és cinkben gazdag, csodálatos táplálék a haj számára.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek