A nagy gasztroátverés: karamellás-almás, sütőben sült fánkok

Hogy ezt az egyszerű, kevert tésztát bárki a világon fánknak nevezi, az egyszerre nagyon felháborító és megnyugtató. Borzalmas, mert hol van ez az egész a nagymamánk puha, élesztővel kelt baracklekváros fánkjaitól, és szuper, mert a segítségével fél óra alatt fánkot készíthetünk.

Ez a desszert olyasmi kapcsolatban van fánkokkal, mint a fotótapéta a valódi kilátással, a mesterséges úton felpumpált izmok és idomok a természetesekkel, a SUV a terepjáróval, a porkávé a frissen őrölttel. Olyasmi, csak egészen más, de végső soron nagy baj nincs vele. 

Szerintem engedjük el az elnevezést és az „élesztőzést”, és egyezzünk meg abban, hogy a tengerentúl fánkjai egyszerűbben készülnek, mint a mieink, ám formájuk ugyanaz lesz, ahogy az ízük is nagyon finom. Ezzel a recepttel ráadásul egy olyan tésztát kapunk, amit fánksütőforma híján, akár muffinpapírba is tölthetünk. Ráadásul a mi fánkunkhoz képest ennek az édességnek az elkészítése tényleg gyerekjáték, így minden kezdő cukrásznak sikerélménye lehet vele.

Így is tálalhatod.
Így is tálalhatod.nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 fél mokkáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi
  • 0.5 csésze tej
  • 2 enyhén felvert tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 csésze reszelt alma
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót, add hozzá a többi hozzávalót is, majd alaposan dolgozd el a keveréket. Tedd a fánkformákba, végül süsd készre 170 fokon nagyjából 20-30 perc alatt.

Ennek a receptnek egyetlen nehézsége lehet, ha nincs otthon fánkkészítő tepsid. Ha így is kipróbálnád, készíts belőle muffinokat, vagy süsd meg egy kisebb tepsiben, úgy is nagyon finom lesz, mondjuk, egy kis édes karamellszósszal a tetején.

Ha szeretnél rá öntetet is, olvassz fel úgy 10 darab karamellkockát egy serpenyőben egy kis vízzel,  majd öntsd a kihűlt fánkok tetejére. Apróra vágott sósmogyoró-darabokkal megszórva az igazi – az édes karamellöntetnek nincs náluk nagyobb barátja.

Ez a világ 10 legfinomabb fánkja Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Almás szendvicssüti: egy kevés szerecsendióval és lime-mal tettük még izgalmasabbá

Ha almás sütiről van szó, nem csak a fahéjban érdemes gondolkodnod. Minden keleti fűszer remek mellette, ahogy a vanília, mazsola és akár egy kevés citrom és lime is. Itt egy egyszerű kevert süti alapja készült el egy gyors sajtkrémmel.

2021. augusztus10., 10:52

Isteni desszert, amit nyári almából is összedobhatsz: almás-fahéjas morzsasüti

Gyorsan elkészül, és nem kell mellette állnod: csak összeállítod a tésztát egy aprítógépben, majd ropogósra sütöd az almaszeletek tetején.

2021. augusztus11., 12:52

Íme egy klassz datolyás-csokis sütemény, ami hűtőben készül

Utazás közben, gyors reggeliként és desszertként is bevethető ez az egyszerű finomság, amiből dupla adagot is simán összedobhatsz, mert felolvasztás után is nagyon finom.

2021. szeptember11., 10:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek