Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez, sós muffinokba és egyszerű tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás fűszerolajak, amikhez már csak egy adag parmezán kell és néhány falat friss zöldség vacsorára. Sült hagymás kenyérrel tunkolva, sajttal és egy nagy adag koktélparadicsommal tökéletes életmentő olyan helyzetekben, amikor már tényleg csak arra van energiád, hogy benézz a hűtőbe.

Szóval sokféleképpen felhasználható minden egyes fűszerolaj, épp emiatt olyan ajándék, amit bátran adhatsz bárkinek, olyanoknak is, akikkel kapcsolatban nem vagy képben arról, hogy főznek-e egyáltalán, vagy hogy miket esznek szívesen. Ha van egy jó fej kollégád, és valami személyessel lepnéd meg a karácsonyi bulin, nála sem tévedhetsz nagyot egy-egy olaszos, citrusos vagy fokhagymás olajjal. Még menőbb, ha egy kártyát is írsz neki arról, mire tudja felhasználni szuper gasztroajándékát.

Mi olaszos változatban készítettük el, a tied lehet csilis, indiai, fokhagymás-citrusos, narancsos-fahéjas – amilyet csak szeretnél. Akár mézeskalácsfűszerekkel (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, csillagánizs) is feldobhatod, ami nagyon különleges ízt ad majd a téli salátáknak. 

Tudod, mi a kedvenc fűszere?
Tudod, mi a kedvenc fűszere?fcafotodigital

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 deci olívaolaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, borsikafű
Recept idők

Elkészítés:

A szárított fűszereket egy kicsit nyomkodd össze mozsárban, tedd egy üvegbe az olajjal együtt legalább egy hétre. Naponta rázd össze, majd szűrd le, töltsd üvegekbe, és mehet a hűtőbe. Dekorálásként tehetünk bele friss fűszerágat, fokhagymaleszeleteket, szárított minipaprikát, mustármagot, rózsaborsot, néhány szem fekete borsot vagy a fehér részétől megszabadított citrushéjakat. Látványnak is gyönyörű egy-egy ilyen üveg a polcon. 

Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat

Te is mindennap használsz olajat? Akkor ezekkel nem árt tisztában lenned!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek