Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

Egy nagy adag friss, langyos, tisztességesen megtöltött lekváros buktával és egy klassz bablevessel ellesz a család egy napig, és még arra sem lehet panasz, hogy nem idézted meg a klasszikus menzahangulatot.

Kis zsömléket, még kisebb falatokat és hatalmas gigabuktákat is készíthetsz.
Kis zsömléket, még kisebb falatokat és hatalmas gigabuktákat is készíthetsz.mtreasure

Hozzávalók

  • 25 deka sűrű lekvár tetszőleges ízben
  • 1 mokkáskanál
  • 3 deka élesztő
  • 3 deci langyos tej
  • 50 deka liszt
  • 3 darab tojássárgája
  • 10 deka vaj
  • 1 nagy evőkanál kristálycukor
  • 5 deka porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a tejben a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel úgy 10 perc alatt. 

Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, csak az összes hozzávalót addig keverni, amíg lágy tésztává áll össze. Pihentesd a tésztát meleg helyen, letakarva 40 percig. 

Ha ezzel megvagy, lisztes tésztán nyújtsd ki, vágj belőle tetszőleges téglalapokat attók függően, mekkora buktákat szeretnél. Minden darab kapjon egy adag lekvárt, majd hajtsd össze őket. A tepsiben vajazd meg kissé a buktát tetejét, majd még egy negyedórán át pihenjenek.

Előmelegített, 190 fokos sütőben süsd őket aranybarnára. 

Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

2022. február10., 06:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Citrusos sárgadinnyedzsem – sós mézzel és friss pirítóssal jársz vele a legjobban

Igen, elsőre furán hangzik minden, ami új, aztán, amikor adsz neki egy esélyt, kiderül, hogy megint csak arról volt szó, hogy az édes a sóssal mennyire finom, és valamennyi gyümölcs alkalmas arra, hogy klassz lekvár vagy csatni legyen belőle.

2020. augusztus13., 06:00

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek