Az egészséges bélflóra nem luxus – sőt, meglepően olcsón is fenntartható. A fermentált ételek, vagyis az erjesztett finomságok nemcsak megdobogtatják az ízlelőbimbókat, de közben belülről is kényeztetik a szervezetet – írta meg a cikkében a Femina.
A fermentálás nem új találmány: ősi technika, amit már évszázadok óta használnak az emberek tartósításra és ízjavításra. Most újra fénykorát éli, és nem véletlenül! A fermentált ételek ugyanis tele vannak probiotikumokkal – ezek a jótékony baktériumok segítik az emésztést, csökkentik a gyulladást, sőt, az immunrendszert is megerősítik.
Szakértők szerint napi 5-6 alkalommal érdemes kisebb mennyiségben beiktatni őket az étrendbe – nem drágák, viszont annál hatásosabbak!
Íme a legjobb, filléres fermentált ételek, amiket bármelyik boltban beszerezhet:
- Joghurt: igazi klasszikus, zsírszegény verzióban a legjobb – könnyen emészthető fehérjékkel teli.
- Kefir: háromszor annyi probiotikumot tartalmaz, mint a joghurt – szuper az emésztésre.
- Túró: erjesztett tejből készül, tele van fehérjével és értékes tápanyagokkal.
- Savanyú káposzta és más savanyúságok: magas rosttartalmuk miatt még a szorulást is enyhítik.
- Erjesztett sajtok: különösen a kecske- és juhsajtokban sok a jótékony baktérium.
- Kovászos kenyér: nincs benne tartósítószer, lassabban emeli meg a vércukrot, könnyebb az emésztése is.
- Almaecet: a házilag készített változat probiotikumokat is tartalmaz.
- Cékla: fermentálva savanykás és frissítő, ráadásul immunerősítő bomba.
- Csalán: fermentált formában is fogyasztható, antioxidáns és probiotikus hatása miatt igazi csodaszer.

Nem kell méregdrága étrendkiegészítőkbe fektetni – a megoldás ott van a hűtőben vagy a piac standjain. Egy kis odafigyeléssel bárki javíthat az emésztésén és az immunrendszerén – természetesen, finoman és pénztárcabarát módon.
(Borítókép: Az emberi emésztőrendszer és a bél képe. Illusztráció: Getty Images)