Azt már régóta tudjuk, hogy a sok cukor komoly egészségügyi kockázatot jelent. Az Amerikai Szív Szövetség társaság ajánlása szerint a férfiak naponta legfeljebb kilenc teáskanálnyit, vagyis körülbelül 36 gramm hozzáadott cukrot, míg a nők legfeljebb hat teáskanálnyit, azaz 25 grammot vihetnének be a szervezetükbe. A túlzott cukorfogyasztás köztudottan káros szervezetünknek, de ennek ellenére mégis sokan túllépik a megengedett határt.
Maximum ennyi cukrot lehetne fogyasztanunk egy nap alatt
Bár ez soknak hangzik, hacsak valaki nem követi nyomon az étrendjét, nagy az esélye annak, hogy a manapság az ételekben és italokban található sok rejtett cukor miatt valószínűleg többet fogyaszt, anélkül, hogy észrevenné.
Máj
A májról sokaknak rögtön az alkohol jut eszébe, de nem csak a túlzott ivás ártalmas erre a szervre. A májunk valójában a cukrot is ugyanúgy metabolizálja, mint az alkoholt –magyarázzák a Dartmouth Health szakértői – és a szénhidrátokat zsírrá alakítja át. A zsír felhalmozódása azonban „zsírmájbetegséget” okozhat, ami ráadásul cukorbetegséghez vezethet, és növelheti a szívbetegségek kockázatát. Bizonyos ételek különösen hatékonyan segítenek abban, hogy a máj optimálisan működjön és regenerálódjon.
10 élelmiszer, amely segít megtisztítani a májat a méreganyagoktól
Emésztőrendszer
A bélrendszerünk is megviselheti a cukorfogyasztást, ami miatt végül lassúnak és lomhának érezzük magunkat. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), amely az édességekben, üdítőkben és csomagolt édességekben található, különösen rossz hatással van a beleinkre. Jean Copeland, a DHMC Szív- és Érrendszeri Központjának dietetikusa és táplálkozási szakértője elmagyarázza: „Amikor túl sok hozzáadott cukrot, a felszívódás kevésbé hatékony módja zajlik, így a vékonybélben fel nem szívódott cukor marad. Ilyenkor a véráramból folyadék kerül a bélbe, ami puffadást okoz. A cukor végül a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumok megerjesztik, újabb gázokat vagy hasmenést okozva.
Fogak
Gyerekkorunk óta belénk nevelték, hogy a cukor tönkreteszi a fogainkat. A cukros italok, az aszalt gyümölcsök, a cukorkák és a csokoládé gyakori bűnösök, a savanyú cukorkák pedig a legrosszabbak közé tartoznak – magyarázza a WebMD. A cukor táplálja a szájban lévő baktériumokat, és az ezek által termelt savak tönkreteszik a fogzománcot. Ezáltal a fogaink gyengébbé, érzékenyebbé válnak, és gyakran sárgásabb színűnek is tűnnek.
Testsúly
Mindannyian tudjuk, hogy a túlfogyasztás ételtől függetlenül hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, de a cukor különösen veszélyes. Megdöbbentő, de ha valaki minden nap megiszik egy doboz üdítőt, és ezeket a kalóriákat máshol nem spórolja meg, három év alatt 15 kilóval lesz nehezebb. Nem titok, hogy a magas cukortartalmú étrend elhízáshoz vezethet, ami aztán növeli a cukorbetegség, a szívbetegségek, a stroke és bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Bőr
Egy kevésbé nyilvánvaló terület, ahol a cukor hatással lehet ránk, a bőrünk. Dr. Nish az Unity Point Health-től elmagyarázta, hogy bőrünk kollagénből és elasztinból áll, amelyek rugalmassá és puhává teszik bőrünket, a cukor azonban a kollagén „keresztkötését” okozza, ami merevséget és rugalmasságvesztést eredményez. Tehát minél több cukrot eszünk, annál jobban szenved a bőrünk. A cukor „pattanásokat, ráncok megjelenését, a nyak és az áll megereszkedését és sötét foltok kialakulását is okozhatja” – teszi hozzá a szakember.
Mentális egészség
Bár a lelki bajokat sokan cukorral orvosolják, az édesszájúság még fokozhatja is a mentális problémákat. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik naponta több mint 66 gramm cukrot fogyasztottak, ami majdnem kétszerese az ajánlott mennyiségnek, 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak szorongást vagy depressziót, mint azoknál, akik 40 grammot vagy annál kevesebbet ettek. A túlzott cukormennyiség gyulladást okozhat a szervezetben, sőt az agyban is, ami fokozza a depressziót.
(Unilad)
(Borítókép: férfi krémes süteményt fal. Illusztráció: Getty Images)