Az Index olvasói valódi gourmet-k, ha téliszalámiról van szó
További Brand and Content cikkek
-
Kékben sportol a család: így szereztem be jó áron mindent, ami a mozgáshoz kell
- Maradék festék, törött kábel vagy fáradt olaj? Ide vele!
- Robotsebészet Magyarországon: a legmagasabb fokú precizitás korszakába léptünk?
- Borturizmus, várrom az erdő mélyén és a legszebb katedrális Velencétől keletre: ismerje meg Szlavóniát
-Spirituális útkereső? Gourmet séf? Vagy túlbuzgó szülő? Nemrég megjelent játékos kvízünk kilenc kérdésre adott válaszai alapján megtudhatták a kitöltők, hogy melyik képzeletbeli szalámifogyasztó karakterhez hasonlítanak leginkább. (A karakterekről szóló videók megtekinthetőek ITT). A kérdéssort több mint 6570 olvasó töltötte ki. Az egyén szempontjából a „teszt” leginkább egyfajta játéknak tekinthető, mintsem valódi önismereti útnak, a válaszok összességéből mégis érdekes kép rajzolódik ki a szalámifogyasztási szokásainkról. Március végén megjelent kérdőívünk kiértékelő cikke következik.

Kifinomult a gasztronómiai érzékünk, és nem aggódjuk túl a szülőséget
A teszttel kapcsolatos legizgalmasabb kérdés: vajon melyik szalámifogyasztó karakterre hasonlítanak leginkább az Index olvasók? A kérdésre a válasz a „gourmet séf”, majdnem minden második kitöltő, egész pontosan 42 százalék ebbe a kategóriába sorolódott. A kvíz eredményei alapján kijelenthetjük, hogy az Index olvasói nagy arányban hajszálvékonyra szelve fogyasztják a PICK Téliszalámit, és pontosan tisztában vannak azzal, hogyan kell profi módon tárolni.
Leginkább a hagyományos érlelésű, minőségi alapanyagból készült szalámikat preferálják, és értékként tekintenek a nemespenészre.
Sőt, még azt is tudják, hogy többek között a nemespenésznek köszönheti egyedi, semmihez sem hasonlítható ízvilágát.

A hűtőjében káoszt tartó, a PICK Téliszalámit kiflivel fogyasztó „slam poéta” karakterben is sokan magukra ismerhettek, bár ebbe a kategóriába csak a válaszadók 21 százaléka került. Ők igazán extrovertált karakterek, mindenről van véleményük, szókimondóak, amely olykor kritikus, bíráló, olykor pedig lelkesen dicsőítő. Az ételekről is gyakran és szívesen osztják meg gondolataikat, de e téren nincsenek túl nagy elvárásaik, a lényeg, hogy finom legyen.

20 százalék - életkortól függetlenül - a „profi nagypapa” karakterre hasonlít leginkább. Ők azok, akik nem sietik el a dolgokat, így értékelik a téliszalámi hosszú érlelési idejét és komótosan fogyasztják el a hungarikum szalámit. (Sőt, az otthonukhoz még spájz is tartozik.). Az ilyen személyek nagy élettapasztalattal, bölcsességgel rendelkeznek, azt vallják, nem kell mindig rohanni, a jó dolgokhoz idő kell, mint a jó borhoz, téliszalámihoz vagy épp a házassághoz. Haladnak is a korral, de azt tartják, vannak értékek, amelyeken nem kell változtatni, mert úgy jók, ahogy vannak. Szeretik azokat az ételeket, melyek nagy gondossággal készülnek, ők leginkább a hosszú, minimum 80 napos érlelési időt értékelik a PICK Téliszalámiban.

A többi három karakterrel már jóval kevesebb válaszdó „közösködött”. A spirituális útkeresőként aposztrofált 7 százalék volt, a „ rizz mester” kategóriába csak 6 százalék került be.

Túlbuzgó szülőnek csak 4 százalék bizonyult, ők voltak a legkevesebben.

A karaktereken kívül a szalámifogyasztási szokásokról is sok minden kiderült a kvízből.
A minőségi alapanyag prioritás, a márka pedig garancia
A szalámival vagy bármilyen más fogyasztási cikkel kapcsolatban alapvető kérdés, hogy mi alapján választunk egy konkrét márkát vagy terméket.
Az Index-olvasók közül minden második többtényezős dolognak tartja ezt a döntést a szalámik esetében, de mégis a legfontosabb a hagyományos érlelés és a minőségi alapanyag.
Majdnem minden negyedik kitöltő (23 százalék) számára a márkanév garanciát jelent szalámivásárláskor. A többi kritériumot ezekhez képest elenyésző arányban választották, talán a nemespenész egyedi ízvilágát kereső 11 százalék lehet meglepő, hiszen ilyenekre jó eséllyel a valódi ínyencek figyelnek inkább oda.

A hosszú érlelési időhöz és a bükkfán füstöléshez is egyedi ízeket társítunk
A PICK Téliszalámi jól ismert ízét részben a bükkfán történő füstölés adja, a kitöltök 31 százalékának erről az jutott eszébe, hogy nem csak a téliszaláminak, hanem a lazacnak és a pecorino sajtnak is kitűnően áll a füstölés. A nemespenésszel kapcsolatos kérdés esetében 28 százalék szerint ez semmihez nem fogható, egyedi zamatot ad a finomságnak. Majdnem ugyanennyien helyesen (27 százalék) arra asszociáltak, hogy a nemespenész kialakulása egy hosszabb folyamat, míg 21 százalék arra, hogy a nemespenész kialakulását természetes folyamatoknak köszönhetjük.

A minimum nyolcvan napos érlelési idővel kapcsolatban az Index-olvasóknak alapvetően kettő, egymástól eltérő dolog jut az eszébe. Az egyik, hogy vannak olyan különleges sajtok is, amelyeket szintén nyolcvan napig kell érleni, ezt 36 százalék választotta. Majdnem ugyanennyi olvasónak (32 százalék) ez Jules Verne regényét idézi, a Nyolcvan nap alatt a Föld körült.
A PICK Téliszalámis szendvicsünket szívesen megosztjuk másokkal
A kérdések egy másik része a PICK Téliszalámi fogyasztásával és tárolásával kapcsolatos szokásokra kérdezett rá. A PICK Téliszalámi szeletek kívánatos vastagságával kapcsolatosan két válaszlehetőség dominált. 40 százalék úgy gondolja, hogy a téliszalámi íze annyira karakteres, hogy hajszálvékonyra szeletelve is különleges ízélményt nyújt. Minden harmadik (32 százalék) válaszadó számára a szelet vastagsága mindegy, vékonyra és vastagra szelve is maga a tökéletes ízorgia.

A szalámi tárolásának kérdésében nagyjából minden második (46 százalék) válaszadó önkritikát gyakorolt:
a hűtőben tartja, ahol alapvetően nagy rendetlenség van.
Viszont 30 százalék meglepő hozzáértésről és igényességről tett tanúbizonyságot: ők 20 oC alatt, száraz, hűvös helyen, függesztve, lehetőleg nem a hűtőben tartják a téliszalámi rudat, mert tudják, így a nemespenész tovább él, biztosítva a szalámi magas élvezeti értékét. Minden ötödik (19 százalék) válaszadó nem bonyolítja túl a tárolást, hagyományos módon a spájzban lógatja fel.
Mindegy hogyan tároljuk és szeleteljük, lényeg, hogy az eredmények azt mutatják, hogy minden kitöltő szívesen adna a szalámis szendvicséből másoknak.
A téliszalámit sokféleképpen szeretjük
A téliszalámi önmagában is nagyon finom, de bizonyos ízekkel párosítva fokozható az élvezeti érték. Az Index-olvasók kimagasló arányban (56 százalék) azt mondták, számukra nem kell több, mint az iskolai tízóraik ízélménye: kifli PICK Télszalámival.

További 23 százalék szintén a hagyományosnak mondható ízeket keresi, ők hegyes erős paprikával és lilahagymával teszik teljessé a szalámifogyasztás élményét. 9 százalék kombinálná édes ízzel, például körtével, 5-5 százalék választaná sajttálhoz koktéllal kiegészítve, illetve fogyasztaná humusszal és kovászos kenyérrel. Még kevesebben vannak (3 százalék), akik nem saját preferenciájukhoz, hanem gyerekük ízléséhez igazítják az étkezésüket.