Színre lépnek a fiatalok az idei Gourmet Fesztiválon

2023.03.20. 12:00
Több mint száz kiállító, köztük mintegy 50 étterem, tucatnyi cukrászda, valamint street food ételek, nemzetközi konyhák és különböző italok a söröktől, boroktól a pezsgőkön át a koktélokig – ezt kínálja a legjelentősebb hazai gasztroesemény, a Gourmet Fesztivál. 2023. június 2–4. között ismét a Millenáris ad helyet a rendezvénynek, amelynek idei témája az új generáció.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem konkrét ételre vagy alapanyagra fókuszál a fesztivál: ezúttal a fiatalok kerülnek a középpontba, és velük együtt a megújulás, az újdonságok, legyen szó új trendekről, technológiákról, alapanyagokról vagy akár stílusról.

Tavaly az örökség témáját jártuk körül, idén viszont a jövőre fókuszálunk, hiszen jól látható már egy új generáció, legyenek akár séfek, cukrászok, baristák vagy bartenderek, akik fiatal koruk ellenére rendkívül magas színvonalon képviselik szakmájukat

– mondta a rendezvény közleménye szerint Nemes Richárd, a Gourmet fő szervezője.

Az idei fesztiválon az új generációt többek között olyan fiatal szakemberek képviselik majd, mint Béres Anett, aki az egyetem után inkább a szívét követte, így lett autodidakta cukrászból a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra cukrászséfje, Csillag Richárd a kéthelyi Lokal47 séfje, aki már 21 évesen részt vett a világ egyik legrangosabb szakácsversenyén, Huszár Mátyás, aki a Balaton északi partjának „legizgalmasabb új nyitásaként” emlegetett füredi Vasüzlet szemtelenül fiatal csapatát vezeti, Makai Edina, aki 

filozófiát tanult és egy zenekarban is dobolt, mielőtt a Michelin-csillagos Salt étterem séfhelyettese lett.

Punkzenekarból a konyhába

Ott lesz a már sokszor bizonyított MÁK séfje, Mizsei János, aki tavaly elnyerte a The Michelin Guide az Év Fiatal Séfje díját (ezzel az elismeréssel az új generációt díjazza a nemzetközi gasztrokalauz), és Tóth Pál, a szegedi Alabárdos merész és ambiciózus séfje, akinek korábban punkzenekara volt, de ma már saját szakácskönyvet is jegyez. A fesztivál közönsége találkozhat majd Wossala Rozina vendéglátós-író-műsorvezetővel is, aki a Gourmet Akadémia színpadán tart majd workshopot a tanulni vágyó ínyenceknek.

A Gourmet szokásos, de továbbra is rendkívülinek mondható étel-ital kínálatáért felelős kiállítói mellett számos izgalmas program várja majd az érdeklődőket, a szakmai bemutatókon túl például olyan előadások is lesznek, amelyekben a szakácsművészet és az irodalom, a zene vagy a festészet közös pontjait keresik.