Krízisben a kakaótermesztés, megállíthatatlanul nő a csokoládé ára

GettyImages-1388465983
2024.03.29. 14:35
A kedvezőtlen időjárási körülmények az eddigi legnagyobb mértékű kakaóhiányhoz, illetve a csokoládé árának eddig példátlan mértékű emelkedéséhez vezetett világszerte.

A sorozatos kedvezőtlen termés Nyugat-Afrikában a kakaó árát soha nem látott magasságokba emelte a londoni és a New York-i árutőzsdén. Ghánát és Elefántcsontpartot – amelyeknek a globális kakaótermés több mint felét köszönhetjük – az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási körülmények, például az El Nino sújtották, ami arra kényszerítette a kutatókat, hogy az időjárásnak ellenállóbb kakaófajtákat keressenek.

A gyenge termés miatt a csokoládégyártók további áremelkedésre, valamint a csokoládék méretének csökkentésére figyelmeztettek. A Nestlé szóvivője a The Guardiannek elmondta, hogy a kakaó ára az utóbbi egy év alatt megháromszorozódott.

Ehhez a sokféle betegség és az elöregedő ültetvények alulfinanszírozása is hozzájárul. A globális kakaóellátás nagy részét kisbirtokos gazdák termelik, akik a legtöbb esetben nem engedhetik meg maguknak, hogy új növényeket és műtrágyát vásároljanak. A megemelkedő fogyasztói árakból ráadásul hozzájuk semennyi sem jut el.

A rekordnagyságú kakaóárakból maguk a kakaótermelő országok alig profitálnak, mivel a nyersanyagot az export után késztermékké alakítják át

– mondta Amourlaye Touré, a Mighty Earth civil szervezet vezető tanácsadója.

Martijn Bron, a Cargill nyersanyagipari óriáscég korábbi kakaókereskedelmi vezetője szerint óriási hiány van friss kakaóbabból.

Normális esetben a világtermés körülbelül 5 millió tonna. Most körülbelül 0,5 millió tonnával kevesebb

– közölte, hozzátéve, mivel a kakaó fán terem, nem megy olyan egyszerűen a dolog, hogy többet ültetnek és minden egy csapásra megoldódik.

A Lindt & Sprüngli, a népszerű, aranyszínű húsvéti nyuszi gyártójának szóvivője szerint a kakaó drágulása miatt 2024-ben és 2025-ben további áremelésekre lesz szükség, feltéve, hogy a költségek nem emelkednek tovább. A receptúrához ettől függetlenül biztos, hogy nem fognak nyúlni – nyugtatta meg a csokikedvelőket.

(Borítókép: Getty Images)