Őszintén! Tudta, hogy a sárgaborsó-főzelék zöldborsóból készül?
Sárgaborsó-főzeléket ebédeltem a minap, és ha már így alakult, egy gyors közvélemény-kutatást tartottam: tudják-e az ismerőseim, miből is készül? Mert emlékszem, nekem igazi, nagy rácsodálkozás volt, amikor megtudtam, hogy
nincs olyan növény, hogy sárgaborsó! :(
A sárgaborsó ugyanis „a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény".
Most pedig tegye a szívére mindenki a kezét, és őszintén válaszoljon az alábbi kérdésre:
Kis pontosítás! Több élesszemű olvasó is felhívta a figyelmem arra, hogy a Wikipediához hasonlóan én is elég konyhanyelven (haha) fogalmaztam. A Pisum sativum hivatalos magyar neve nem zöldborsó - ahogy a köznyelv hívja -, hanem csak simán borsó, vagy kerti borsó. Amelyiket zsenge korában szedik, abból zöldborsófőzelék készül, amelyiket szárítva, hántolva használják fel, abból sárgaborsó-főzelék. Egy fajról van tehát szó, de kétféle felhasználási módról és névről. A borsó szín alapján is lehet zöld vagy sárga, de nem ettől függ, hogy milyen főzeléket főzhetünk belőle. Sárgaborsófőzeléket felezett, szárított zöldszínű borsóból is készíthetünk, ahogy mondjuk sárgahüvelyű zöldbabból is zöldbabfőzelék lesz. Szóval a lényeg: nincs olyan növényfaj, hogy sárgaborsó.