Megvannak az év gluténmentes termékei
Az ételallergiások száma valószínűleg sosem volt még ilyen magas, mint napjainkban. Közülük is az egyik legveszélyeztettebb csoport a cöliákiások, azaz a gluténérzékenyek. Ezzel az érzékenységekkel küzdőknek gluténmentes alapanyagokból kell ételeiket készíteni, és ezeknek az élelmiszereknek is van már versenye. A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár ötödik éve választja ki az év új gluténmentes termékeit, a verseny eredményeit pedig szeptember első hetében hirdették ki.
A szakmai zsűri értékelése alapján 2020-ban a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Food gluténmentes termékcsaládja lett a győztes, a második helyen pedig az M-Gel Hungary Kft. bejgli tésztamixe végzett. Gangel András, a cég vezető munkatársa elmondta: még hónapok választanak el minket a karácsonyi ünnepkörtől, de már most borítékolható, hogy a termék az idei karácsony nagy slágere lehet azokban a családokban, ahol gluténmentesen kénytelenek étkezni. A cégvezető szerint előzetes számításaik szerint legalább 5-10 ezer rúd bejgli készül majd az ünnepi asztalokra az övéik közül.
Ebben az évben 17 cég 29 termékkel, illetve termékcsaláddal nevezett a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által meghirdetett, az év új gluténmentes terméke versenyre. A zsűri számos szempont alapján döntött, például azt is figyelembe vették, hogy egy adott termék mennyire hiánypótló, melyek az előnyös tulajdonságai és mennyire korszerű a csomagolása, mennyire felel meg a vásárlók igényeinek.