Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai gazdaság teljesítményének növekedési üteme januárban felmérése előzetes adatai alapján nagyot zuhant, a kompozit BMI az előző havi 57,0 pontról a stagnálás közelébe, 50,8 pontra esett, ami 18 havi mélypont – írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti rétéke pedig a zsugorodását jelzi. Az 50 pont változatlan teljesítményt jelent.

A kompozit BMI összetevői közül a feldolgozóipari BMI a vártnál nagyobb mértékben csökkent januárban, 55,0 pontra 57,7 pontról. Szintén a vártnál nagyobb mértékben csökkent a szolgáltatóipari BMI is, 50,9 pontra a decemberi 57,6 pontról.

A feldolgozóipari BMI januári értéke 15 havi mélypont, a szolgáltatóipari BMI értéke pedig 18 havi mélypont.

A feldolgozóipari BMI-re 56,7 pontot, a szolgáltatóiparira 55,0 pontot várt januárra a piac.

A fertőzések emelkedő száma szinte megállította a növekedést az év elején az amerikai gazdaságban - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Megjegyezte azonban, hogy a járványvédelmi intézkedések sokkal jobban érintették a termelést, mint a keresletet. A növekvő megrendelésállomány alapján arra lehet következtetni, hogy a korlátozások enyhítésével a termelés ismét lendületes növekedésnek indul.

Enyhülni látszanak emellett a beszállítói láncokban kialakult fennakadások is, ami lényegesen javított a feldolgozóipar egy évre előre tekintő várakozásain és jelentősen visszavetette a beszerzési árak inflációs nyomását. A borús évkezdet ellenére tehát vannak biztató rövid távú előjelek is - mondta.