Az orosz kötődésű, de több részben uniós kelet-közép-európai állam által tulajdonolt fejlesztési bank hamarosan hivatalosan is bejelentheti, hogy Laszlóczki Imre lesz az alelnöke - írja a portál a bankról, amelyet az elmúlt időszakban sokat támadtak a magyar sajtóban, mivel az egykori KGST-országok fejlesztését támogató pénzintézet különleges kiváltságokat kapott a magyar kormánytól. Diplomáciai szinten a nagykövetségekével azonos mentességeket kapott, így részben mentes a hazai hatóságok eljárások alól is.

Az IIB uniós letelepedését sokan változatlanul gyanakodva figyelik. A bank vitathatatlan orosz kötődése miatt, amihez hozzájön a magyar kormány jó kapcsolata a moszkvai vezetéssel egyből felvette, hogy az NBB egy hírszerzési támaszpontként hivatott működni. A fejlesztési bank budapesti bemutatkozáskor Nyikolaj Koszov elnök ezt tagadta.

Laszlóczki Imre, az új alelnök nem banki háttérrel érkezik. A Moszkvában végzett diplomata korábban arab és exszovjet állomáshelyeken szolgált, előbb Kazahsztánban, majd Azerbajdzsánban volt nagykövet - összegzik a cikkben pályáját, megemlítve, hogy az 58 éves új alelnök a Nemzetközi Kapcsolatok Egyetem diplomáciai karán, arab-angol szakon szerzett diplomát, így beszél oroszul, angolul, arabul, olaszul és portugál nyelven.

A Standard & Poor's, csakúgy mint a napokban a Fitch Ratings felminősítette a bankot, és a Moody's Investors Service is várhatóan hamarosan javítja a besorolását.