A lépésre Joe Biden amerikai elnök intézkedéseinek keretében került sor a BBC szerint, amelynek értelmében Oroszországot, Iránt és Kínát szeretnék kizárni a legfejlettebb AI (mesterséges intelligencia) chipek vásárlásából.

Az intézkedés azonnali hatályú és egyelőre 30 napig tart. A cég megpróbálta megnyugtatni részvényeseit, hogy miután termékei iránt óriási a kereslet világszerte, mindez nem fogja érdemben visszavetni a nyereségességet, legalábbis rövid távon.

Az intézkedés célja, hogy Kína ne juthasson azokhoz a legfejlettebb chipekhez, amelyek az ország katonai erejét növelhetik.

A 20 évvel ezelőtti tőzsdei technológiai buborék kipukkadása után a Nvidia egy darabig nehézségekkel küzdött, most azonban vezető szerepbe került az AI chipek és eszközök piacán. A részvényárfolyam háromszorosára nőtt ennek hatására, a cég tőzsdei kapitalizációja ezermilliárd dollár fölé került, így a legnagyobbak közé jutott, mint az Apple, a Microsoft, az Amazon és a Google.

A másik cég, amelyik ugyancsak szállít AI chipeket Kínába, az AMD, még nem jelezte, hogy hasonló intézkedéseket vezet be, és egyelőre nem is nyilatkozott a BBC erre vonatkozó kérdésére, ahogy az amerikai kereskedelmi minisztérium sem.

 

 

 

Kidurranhat az MI-lufi, benézhet a valóság a piac ablakán

Nem tarthat sokáig az aranykora a generatív mesterséges intelligencia modelleknek: nagyon is valós kihívások elé nézhet az ipar jövőre. Bővebben --->