Elon Musk 1 milliárd dollárt ajánlott a Wikipédiának, ha megváltoztatják a nevüket Dickipedia-ra – számolt be az Euronews.

Az X vezérigazgatója illetlen javaslatot tett Jimmy Wales brit-amerikai vállalkozónak a köztük zajló online vita során. A Wikipédia társalapítója október 17-én az izraeli-palesztin konfliktus közepette kifejtette, hogy nehéz megkülönböztetni a valódi újságírókat az álújságíróktól, ehhez pedig az X-ről eltávolított szűrők is hozzájárulnak.

Gyorsan változó állítások és ellenállítások, és Elon Musk eltávolította az összes olyan alapvető funkciót, amely lehetővé tette, hogy akár csak távolról is meg lehessen különböztetni az igazi újságírókat a hamisaktól

– posztolta Jimmy Wales az X-en. Elon Musk válaszul azt írta: Kérlek, javítsd meg a Wokipédiát, ezzel utalva az online enciklopédia woke ideológiájára.

Október 22-én Elon Musk a következőket írta: 

gondolkodtál már azon, hogy miért akar a Wikimédia Alapítvány annyi pénzt? A Wikipédia működtetéséhez biztosan nincs rá szükség. Szó szerint a teljes szöveg egy példánya elfér a telefonodon! Akkor mire kell a pénz? A kíváncsi elmék tudni akarják...

Wikipédia adománykéréséről készült fotót posztolva Elon Musk kifejtette: "adok nekik egymilliárd dollárt, ha megváltoztatják a nevüket Dickipedia-ra", ezt pedig kemény és határozott ajánlatnak nevezte.

A Wikipédia ezután az X-en közzétett nyilatkozatával reagált:

a Wikipédia az egyetlen olyan weboldal a tíz leglátogatottabb globális weboldal között, amelyet egy nonprofit szervezet működtet – ráadásul a költségvetés és a személyzet töredékével. Nem reklámokból finanszírozzuk magunkat, nem kérünk előfizetési díjat, és nem adjuk el az adataidat. Így nyugodtan azt is kijelenthetjük, hogy nem lesz névváltoztatás a jövőben.