Az atomenergia sok szempontból megosztó téma. Vitatják többek között, hogy mennyire tekinthető biztonságosnak, ahogy azt is, mennyire SZÁMÍT zöld megoldásnak. Utóbbi kérdés az uniós tagállamokat is megosztotta.

Februárban Franciaország 12 másik uniós tagállam bevonásával hozott létre összefogást azzal a céllal, hogy elérjék, az Európai Unió ismerje el a klímavédelmi célok eléréséhez alkalmas útnak a nukleáris energia bevetését. Az összefogásnak része volt Magyarország és Svédország is.

Ennek fényében tehát nem meglepő, hogy Romina Pourmokhtarinak, Svédország környezetvédelmi miniszterének eltökélt szándéka, hogy visszafordítsa a reaktorleállításokat.

Pourmokhtari kulcsszerepet játszik abban, hogy a kormány teljesen más oldalról közelíti meg az éghajlati kérdéseket, mint a korábbi kabinetek. A klímaügyet energiaügyi szinten kezelik, annak tudatában, hogy utóbbi szorosan kapcsolódik az ipari növekedés témaköréhez

– nyilatkozta Simon Matti, a svéd Lulea Műszaki Egyetem politológusa a Politicónak.

Gondolhatnánk, hogy a 27 éves Pourmokhtari kissé kilóg a jobbközép Liberális Párt és a szélsőjobboldali Svéd Demokraták alkotta kormányból. Főleg annak fényében, hogy a koalíció legfrissebb költségvetési tervei – köztük a benzinadó csökkentésével – az elemzői prognózisok szerint rövid távon növelni fogják az ország kibocsátását. Valójában azonban a nukleáris energiával kapcsolatos vita már a tavalyi kampánynak is sarkalatos pontja volt.

A jobboldal, azon belül is különösen a szélsőjobboldali Svéd Demokraták új erőművek létesítését ígérték és kritizálták a baloldali Andersson-kabinetet a régiek bezárásáért.

Pourmokhtari elképzelése, hogy a megfelelő nukleáris kapacitás kiépítése lehetővé teszi Svédország számára, hogy 2045-re elérje a nettó zérókibocsátást. Mindezt ráadásul úgy, hogy a háztartásokat megkímélik ennek költségeitől.

A politikus februárban kijelentette a Bloomberg podastjában, hogy

amennyiben klíma- és környezetvédelmi miniszterként nem tudom megteremteni azt a változást, amit látni szeretnék, lemondok a kormányban betöltött pozíciómról.

Azt azonban nem tisztázta, egész pontosan mi is az amit látni szeretne, ahogy azt sem, mikor.

 

 

 

Folytatódik a fukusimai tisztított radioaktív szennyvíz kiengedése

Japán kiengedi a létesítményt 2011-ben sújtó szökőár óta felgyülemlett 1,34 millió tonna szennyvíz egy részét, amely szerinte nem jelent egészségügyi kockázatot. Bővebben ->