A feketebors irritálhatja a gyomornyálkahártyát, a szerecsendió pedig nagy dózisban hallucinációkat, sőt mérgezéses tüneteket is okozhat. Ezeken a fűszereken kívül azonban több olyan ételízesítő is van, amely nagy mennyiségben vagy gyakori használat esetén káros az egészségre.
Ilyen például az oregánó, amely az ízvilága és illóolaj-tartalma miatt világszerte népszerű világszerte.
Nemcsak pizzák, húsételek és olasz tésztaételek kedvelt összetevője, hanem az alternatív gyógyászatban is sokat alkalmazzák antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Habár az illóolajában megtalálható karvakrol és timol nevű vegyületek kis mennyiségben valóban kedvező hatásúak, nagy dózisban vagy rendszeresen használva irritálhatják a gyomor- és bélrendszert.
Egyes kutatások arra is rávilágítottak, hogy ezek a vegyületek véralvadásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek, így a túlzott használatuk akár belső vérzések kialakulásának kockázatát is fokozhatja, különösen akkor, ha valaki már eleve vérhígító gyógyszert szed.
Ilyen esetekben az oregánó és a gyógyszer együttes hatása gyomorvérzéshez vezethet.
További problémákat vet fel az is, hogy a vadmajoránna fokozhatja a gyomorsav termelését, ami savas refluxos vagy gyomorfekélyes betegek számára kifejezetten kellemetlen, sőt veszélyes is lehet. Azoknál, akik érzékenyebbek az erőteljes illóolajokra, akár allergiás reakciók, bőrkiütések, hányinger vagy szédülés is felléphet.
(Femcafé)
(Borítókép: Fűszerek. Illusztráció: Getty Images)