Kifejezetten jótékony hatással vannak az egészségünkre a különféle vitaminok és ásványi anyagok, ugyanakkor nem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk belőlük. Bizonyos szintig megfelelően támogathatjuk velük a szervezetünket, túladagolva azonban súlyos állapotokat is okozhatnak.

Étrend-kiegészítőkkel biztosítják sokan a szervezetük vitamin és ásványi anyag szükségletét, ami a téli hónapokat követően jóformán mindenkire ráfér, hiszen a legtöbben a tavasz kezdetére különféle vitaminhiányokban szenvednek. Vigyázni kell azonban, hogy miből mennyit viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis ezeket a táplálék-kiegészítőket is könnyen túl lehet adagolni.

Dr. Baibing Chen amerikai neurológus szerint a látszólag ártalmatlan B6-vitamin túlzott bevitele például komoly, az idegrendszert érintő egészségügyi problémákat okozhat.

A B6-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez, valamint az egészséges ideg- és immunrendszerhez. Megtalálható különféle élelmiszerekben, például sertéshúsban, baromfiban, bizonyos halakban, földimogyoróban, szójababban, zabban és banánban. A megfelelő mértékű bevitele támogatóan hat, ha azonban túlzásba visszük, hosszú távon komoly bajunk származhat belőle.

A B6 felhalmozódhat a szervezetben, és maradandó idegkárosodást okozhat

– figyelmeztetett a szakember, példaként egy páciensét felhozva, aki hónapokon át zsibbadással, bizsergéssel és egyensúlyzavarokkal küzdött, de a cukorbetegséget, pajzsmirigy működést és B12-vitamin hiányt vizsgáló vértesztjei mind negatívak lettek. A további vizsgálatok során azonban kiderült, hogy az illető évek óta nagy dózisban szedett B6-vitamint, mivel azt olvasta, hogy javíthatja az agyműködést. Emellett magas B6-vitamin-tartalmú energiaitalokat is fogyasztott.

„Ez is azt bizonyítja, hogy attól, hogy vitaminról van szó, a több nem mindig jobb. Ebben az esetben a túl sok komoly károkat okozhat” – mutatott rá a neurológus.

Az angol Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint a felnőttek számára ajánlott napi B6-vitamin-mennyiség férfiak esetében 1,4 mg, nőknél pedig 1,2 mg, amely mennyiségeket a szervezet általában az ételekből felveszi. Ha valaki napi 200 mg vagy annál nagyobb mennyiségű B6-vitamint fogyaszt, perifériás neuropátiát kaphat, ami a karok és lábak érzéketlenségével jár. Ez az állapot általában javul, ha az ember abbahagyja az étrend-kiegészítők szedését. Ugyanakkor ha valaki több hónapon keresztül szed ekkora mennyiséget, a hatás akár maradandó is lehet. A 10 és 200 mg közötti adagok kapcsán nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a B6-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítők meddig szedhetők biztonságosan.

(Femina)

(Borítókép: Vitaminok egy férfi kezében. Illusztráció: Getty Images)