Ezt a 6 élelmiszert soha ne tárold a hűtő ajtajában: nagy baj lehet belőle

hűtő bepakolása
Olvasási idő kb. 3 perc

Miután a hűtőszekrénynek nem minden része hűt egyformán, vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem praktikus például az ajtóban kialakított tárolókba tenni.

Bár a hűtőajtóban jól látható és könnyen elérhető minden, amit odateszünk, a gyorsan romlandó ételeket jobb, ha inkább valamelyik polcra vagy tárolórekeszbe tesszük. 

Ezek az élelmiszerek gyorsabban megromlanak a hűtő ajtajában

Amikor a hűtőszekrény ajtaja kinyílik, minden, amit ott tárolunk, legyen az étel vagy ital, azonnal érintkezik a konyha melegebb levegőjével. Miután az ingadozó hőmérséklet miatt nagyobb a kockázat a baktériumok elszaporodására, ezért a könnyen romlandó élelmiszereket nem szabad a hűtőszekrény ajtajában tárolni. Ide inkább tartós, hosszabb szavatossággal rendelkező cikkeket helyezzünk. Ilyen például a savanyúság, a lekvár, a mustár, a ketchup, az ásványvíz, valamint dobozos és flakonos italok.

A húsokat és a húsból készült élelmiszereket semmiképpen ne tároljuk a hűtő ajtajában
A húsokat és a húsból készült élelmiszereket semmiképpen ne tároljuk a hűtő ajtajábanbelchonock / Getty Images Hungary

A húskészítmények, legyen az csirke vagy tenger gyümölcsei, azonban nem a hűtőajtóba valók. Ezeket az élelmiszereket mindig a hűtőszekrény alsó polcán kell tárolni, már csak azért is, hogy ha húslé csepegne belőlük, akkor az kerüljön másik élelmiszerre. 

A tejet, a joghurtot és a sajtot is a hűtőszekrény hátsó részébe helyezzük, hiszen ott van a leghidegebb a hűtőszekrényben. 

A hűtőajtókban igen gyakran kialakítanak egy tojástartó részt, ennek ellenére a tojásokat jobb, ha a megfelelő páratartalmat biztosító saját dobozukban hagyjuk, és a hűtő egyik polcán tároljuk.

Bár a gyümölcsök és a zöldségek kevésbé érzékenyek a hőmérséklet-változásra, tovább elállnak, ha megfelelő páratartalom mellett tartjuk őket. Erre kiválóan alkalmasak a hűtőben lévő fiókok vagy műanyag kosarak. 

Az italoknak kiváló helye lehet a hűtőszekrény ajtajában, ám a bor kivétel ez alól, különösen akkor, ha már kinyitottuk a palackot. A bor minősége ugyanis csak úgy őrizhető meg, ha állandó hőmérsékleten tartjuk.

Cikkünkből megtudhatod, hogy a sütőpapíros trükkel melyik élelmiszer frissességét őrizhetjük meg hosszabban.

Sütőpapíros trükk a hűtőben: megmentheted vele az ételeketSütőpapíros trükk a hűtőben: megmentheted vele az ételeket

A sütőpapíros trükkel hosszabban megőrizhetjük az egyik legkényesebb élelmiszer frissességét, ízletességét.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek