A krémes, libazsíros zsidótojás receptje: máj is kerül a krémbe
A krémes, mustáros zsidótojás akár a húsvéti asztalra is kerülhet.

A sólet, a flódni és a maceszgombócleves mellett a zsidótojás a zsidó konyha egyik alapvető fogása. Eredeti elkészítési módja szerint libamáj is kerül mellé, mivel azonban ez egy nagyon drága alapanyag, sok helyen helyettesítik csirkemájjal, vagy el is hagyják. A mustár és a libazsír azonban nem hiányozhat belőle.
Zsidótojás májjal
Hozzávalók
- 25 dkg libamáj vagy csirkemáj (el is hagyható)
- 10 tojás
- 9 dkg libazsír
- 1 hagyma
- 11 evőkanál mustár
- 1 teáskanál füstölt paprika
- só
- bors
Elkészítés:
A tojásokat tíz perc alatt főzd keményre. A főtt tojásokat szedd hideg vízbe, ha már kihűltek, pucold meg és reszeld egy tálba őket.
A májat és a hagymát szeleteld fel. Egy lábosban hevítsd fel a zsír felét. Párold rajta üvegesre a hagymát, majd add hozzá a májat, szórd meg borssal, és kevergetve süsd puhára. A megsült májat aprítsd fel, és add a reszelt tojáshoz. Keverd el a zsír másik felével, a mustárral, füstölt paprikával, sóval és borssal. Legalább egy órát tedd a hűtőbe, majd fogyaszd pirítóssal, friss kenyérrel.
Ma van pészah első napja: a széderesti vacsorán minden ételnek jelentése van
A pészah a zsidó húsvét, vagyis a kovásztalan kenyér ünnepe, amikor a zsidó nép az egyiptomi rabszolgaságból való kimenekülést ünnepli 8 napon át, melynek első estéje a szédereste.
ElolvasomKép: porosolka / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- húsvéti receptek
- húsvéti sütemény