Sokunk gondol úgy a romantikus vacsorára, mint a randevúk netovábbjára, és lássuk be, ehhez két dolog is hozzájárul. Egyrészt a popkultúra, mivel a filmekben, a sorozatokban is fontos mérföldkövek az éttermi randik: a Susi és Tekergőtől egészen a Harry és Sallyig. Másrészt az étkezés, az ízfelfedezés intimitása is új szintre emelhet, megerősíthet egy kapcsolatot. Nem is ragoznánk tovább, együtt enni jó, még akkor is, ha nem ér össze az ajkunk a spagetti fogyasztása közben!
2/10
Remma
Tavaly jártunk először a Remma'sban, az élmény pedig átütő volt. Nem is nagyon értettük, hogy eddig miért nem találtunk rá erre a klasszikus, kicsit franciás bisztróra, ami hozza a műfaj minden klassz tulajdonságát. A személyzet mindent megtesz azért, hogy komfortosan érezzük magunkat, bármikor segítenek a választásban, jól ismerik a fix és az aktuális kínálatot. Elég, ha csak annyit mondunk: náluk ettük Budapest egyik legjobb rántott húsát, ez már sokaknak hívogató infó, de a könnyedebb fogásokban is rájuk bízhatjuk magunkat.
Úgy lesznek szofisztikáltak az ételek, hogy nem kell értelmező kéziszótárt vinnünk magunkkal, és a főzőműsorokból hallott konyhatechnológiai módszerek útvesztőjében sem tévedünk el. Viszont a tudás velük van, a partnerünket le fogják nyűgözni az itt kóstoltak! Pénteken élő, kellemesen duruzsoló jazz and chill DJ-szett, szombatonként élő zene kíséri a vacsikat.
3/10
Tom George
Már jócskán több mint egy évtizede indította be Lefkovics György és Sztanó Tamás a TG-t, ahol minden érában szinte státuszszimbólumnak számított a megjelenés. Fogalmazzunk úgy, hogy a Szex és New York trendszetter hölgyei vagy a Fehér Lótusz sikeres és menő fiataljai is itt foglalnának asztalt, ha Budapesten lennének és randizni indulnának. Az amerikai jelleg és az ebből fakadó profizmus mindenhonnan visszaköszön, az ételekben is megvan az az állandóság, ami miatt sokakat törzsvendégként üdvözölhetnek.
A hangulat mindig szuper, a vendégtér pedig szintén nagystílű. Sokat látni náluk olyan elsőrandizókat is, akik éppen a lenyűgözésre játszanak. A Tom George sosem „olaszkodik” feleslegesen, hanem elhozza azokat a favoritokat, amik a világ olasz éttermeiben is a legnépszerűbbnek számítanak. A házi tészták mindig tisztességesen és eredeti módra készítettek, de a halas repertoár is nagyon rendben van.
5/10
Bigfis
Ha valaki rajongva szereti a halételeket, akkor egy friss polippal vagy aranydurbinccsal jobban le lehet venni a lábáról, mint az ételsort záró desszerttel! Voltatok már együtt a tengernél, és a legkedvesebb élmények között szerepel a scampi és a fekete kagylók bontogatása utáni élvezetes lakoma? Akkor a Bigfish egyik egységében a helyetek, hiszen náluk a friss hal ígérete és a nagy választék is teljesül. Igazi tengeri bisztrók ezek, mediterrán vagy éppen ázsiai kedvencekkel. Ha az eredeti elgondolásnál maradunk, akkor fel lehet eleveníteni a paellás, fehérboros kagylós, calamari frittis nyári emlékkockákat.
Az étlapon felül mindig van aktuális
„frissen a pultból”
ajánlat is, ekkor mi választhatjuk ki, hogy pontosan melyik halból, herkentyűkből készített finomságot vacsoráznánk. Persze arra is lehetőség nyílik, hogy extrább tengeri ínyencségből kóstoljunk, például osztrigát és homárt is tartanak. Remek borokkal és buborékokkal készülnek a sok umamit támogató öblítéshez.
6/10
stand25
Sajnos kevés olyan éttermet jegyzünk a fővárosban, ahol valósak az emblematikus ételek, és bármikor betérünk, megrendelhetjük őket, ugyanolyan kivitelben, precízen készítve. Szulló Szabina, Csahók Ibolya, Hamvas Zoltán és Széll Tamás Stand25 Bisztrója viszont ilyen. A gulyás, a vörösboros marhapörkölt, a szűzpecsenyéből készült cordon bleu és a somlói is hosszú évek óta velük vannak, és nem is tűnnek el. Ha követitek a hazai gasztronómiai híreket, akkor biztosan vágyódtatok már a Stand25-be, évfordulóra, apróbb vagy nagyobb eseményt ünnepelve foglaljatok végre asztalt hozzájuk!
Az élmény maradandó lesz, akár ebédre, akár vacsorára érkeztek. Ilyen profizmussal és maximalizmussal ritkán találkozunk, ha átélnétek a csúcsminőséget bisztrós formában, akkor a legjobb helyen jártok.
7/10
Bobo
A Marczibányi tér Haris Parkja és a Bobo Restaurant joggal nevezhető tökéletes randihelyszínnek, pláne már összeszokott pároknak, évfordulózóknak és valójában minden olyan párnak, akik különleges helyszínen, meghitt hangulatban töltenének el egy estét. A néhai Budai Polgári Lövész Egyesület központjában, ebben a történelmi épületben egykor Erzsébet magyar királyné is megfordult, ez pedig csábító lehet a Sissi-történetek és a Monarchia korának rajongóinak is.
Persze a házban üzemelő Bobo Restaurant mára egy olyan étterem lett, amit teljesen a jelen igényeire hangoltak, ám őrzik a tradíciókat is. Az enteriőr a pávamotívumokkal, a kék-zöld-arany és fehér kombinációjával eleganciát sugároz, és ez visszaköszön a tányérokról is. Teljesen nemzetközi a kínálat, a lazackaviárral és avokádóval tálalt vöröstonhal-tatár, a burgonyagombócos vadraguleves, a fogasfilé
„Kárpáthy”
módra, az osztrák burgonyasalátával kínált borjúbécsi, az Omaha bélszínsteak, a túrógombóc és a vegán kókusztejes tejberizs bogyós gyümölcsökkel remekül megférnek egymás mellett. Így az is megtalálja a számítását, aki kilépne a hazai ízek világából, és az is, aki kifejezetten otthonosra vágyik. Kiváló borokkal, pezsgőkkel, champagne-okkal és prémiumspiritekkel tehetjük fel az i-re a pontot.
8/10
qui
Laza hangulat extra környezetben és egzotikus ízekkel. A Sáo, a Khan és a Quí közül egyértelműen az utóbbiban vacsorázunk szívesen kettesben, mert a különleges tér egyszerűen alapjáraton hangulatot teremt. Szeretjük a magas, kétszemélyes asztalokat, hogy mindig jótékonyan megvan az alapzaj, és sosem csalódtunk a specialitásaikban. Legyen szó levesről, egytálételről, salátáról, meg lehet oldani középre betolva és saját magunk elé húzva is, attól függ, hogy benne vagytok-e a sharingérzésben, vagy inkább saját fogást választotok.
Szerencsére a szuper pánázsiai fúziós ételek mellett az italválasztékuk is figyelemre méltó: alkoholmentes és bódító hatású koktéljaik is jól passzolnak a fűszeres, pikáns és friss fogásokhoz. Gyorsan pörögnek az asztalok, de azért érdemes foglalással biztosítani a legjobb helyet, nehogy csalódjunk.
9/10
taiwa
Az eredeti, hamisítatlan, nagybetűs kínai étterem, ami már 1991 óta biztosítja a Magyarországon élő kínai diaszpórának és az ázsiai ízekért rajongó európaiaknak is az igazi hangulatot és választékot. Jóllehet a forgós asztalokhoz nagyobb társasággal érdemes foglalni, de meg lehet találni a Taiwanban a randizós helyet is. Az étlap annyira gazdag, hogy mindent átlapozva még a szemünk is jójózni kezd, ezért jó, ha pontos tervekkel érkezünk, hogy mi az, amit okvetlenül megkóstolnánk. Ha ránk hallgattok, a wonton leves, a dim sum, majd egy kétszemélyes vegyes tál már szerencsés kezdés náluk.
A pekingi kacsa egy fogalom, olyan tradicionális, még a császári időkből maradt fogás, ami szimbóluma a kínai gasztronómiának. Ezt is meg tudjátok ízlelni itt, ami pedig megmarad, az napokig eleség lehet, amit akár együtt is kreatívan felhasználhattok egy főzés alkalmával.