Az egyre nagyobb infláció következtében sok máshoz hasonlóan a kenyerek ára is rohamosan növekszik. Ezzel együtt ugyanakkor az energiafogyasztással is vigyáznunk kell, ha nem akarjuk átlépni a rezsicsökkentéssel védett limitet. Felmerül tehát a kérdés, hogy melyik út a gazdaságosabb: ha szinte napról napra drágábban vásárolunk, vagy ha beruházunk egy kenyérsütőre?

A HáziPatika.com járt utána először ennek a kérdésnek, számításaik szerint pedig jókora összegeket spórolhatunk, ha magunk sütjük a kenyeret, amiből

a statisztikák szerint egy átlag magyar évente 35 kilót fogyaszt.

Ha ezt a számot felszorozzuk a család minden tagjával és számolunk azzal a statisztikával is, miszerint minél rosszabb anyagi körülmények között él valaki, annál többet költ kenyérre, már egészen jelentős összeg lehet a végeredmény – írja a portál.

Ezek után érthető, hogy egyre többen gondolkodnak el azon, hogy mindössze az alapanyagokat vásárolják meg és maguk süssenek belőlük. Függően a szolgáltatótól, attól, hogy nappali vagy éjszakai áramot, illetve hogy milyen készüléket használunk, valamint hogy az adott típusú kenyeret mennyi ideig és mekkora hőfokon sütjük,

nagyjából mindössze 30-80 forintnak megfelelő energiánkba kerül a folyamat a rezsicsökkentett árakkal számolva.

via GIPHY

Az alapanyagok terén is kifogni egy-egy boltban sajátmárkás, olcsóbb termékeket, így például az egy kiló fehérkenyérhez szükséges, 750 grammnyi lisztet megkaphatjuk 112 forintért, míg 50 milliliter olaj leosztva 28, 25 gramm élesztő 48, 20 gramm só pedig 5 forint. Ha mindezt összeadjuk a maximálisra becsült energiaárral, valamint minimális vízfogyasztással együtt a kapott 273 forintos összeget felfelé kerekítjük, akkor is 

1 kiló kenyeret legfeljebb 300 forintból megsüthetünk.

Hogy házi sütéssel olcsóbban kijövünk a kenyerek tekintetében, ez vonatkozik az egyéb, teljes kiőrlésű, sőt, gluténmentes verziókra is. Végérvényesen pedig nemcsak a pénztárcánk jár jobban, de a kenyerünket is kívánságaink szerint készíthetjük el, nem mellesleg pontosan tudni fogjuk, hogy miből, hogyan és milyen körülmények között kerül az asztalunkra.