Magyarországon és világszinten is egyre több ember él együtt valamilyen allergiával, érzékenységgel, ami miatt az átlagosnál jobban oda kell figyelnie arra, milyen élelmiszereket juttat be a szervezetébe. A probléma nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a különböző táplálékallergiák és -intoleranciák a gyerekek körében is. Számukra a leggyakrabban problémát jelentő élelmiszerek a tej és a tejtermékek, a tojás, a búza, a szója, a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a földimogyoró és az olajos magvak. Az allergiás reakció a táplálékkal való érintkezést követő pár percben vagy órában változatos tünetekkel jelentkezhet. A gyerekek nem mindig tudják pontosan leírni a panaszaikat, így a szülők vagy a gondozók felelőssége idejében felfigyelni a jelentkező tünetekre.

Általában a táplálékallergiával küzdő gyerekek fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, fejfájásra panaszkodnak, és valamennyire visszamaradnak a növekedésben egészséges társaikhoz képest. Előfordulhatnak különböző gyomor- és bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás), testszerte jelentkező viszketés, csalánkiütés, ekcéma vagy légúti tünetek is (rohamokban jelentkező tüsszentés, köhögés, orrfolyás). Legrosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk jelentkezhet

– mondta Pfuscher Kinga dietetikus, aki hozzátette: jó hír, hogy a táplálékallergiák egy részét a gyerekek a kor előrehaladtával, körülbelül az iskolakezdésre kinövik.

A táplálékintolerancia az allergiához hasonló gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz, viszont ilyen esetben nem zajlik le kóros immunreakció.

A közös a táplálékallergiában és -intoleranciában a kezelésük: a problémát okozó élelmiszert ki kell zárni a gyermek étrendjéből. Ez elsőre könnyűnek hangzik, viszont, ha belegondolunk, meglehetősen nehéz feladat, főleg, ha egy kisgyermekről van szó.

Figyeljük a címkéket!

Az élelmiszercímkéken, valamint az éttermek étlapjain a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően fel kell tüntetni és ki kell emelni az allergén összetevőket. Részletesen olvassuk el a címkét és az étlapot, és tanácsos már korán bevonni az élelmiszerválasztásba a kicsiket is. Így könnyebben megértik és megtanulják a diétájuk szabályait

– tanácsolta Pfuscher Kinga.