A szezon egyik slágergyümölcse a 90-95 százalékos víztartalmú görögdinnye, amely bármennyire finom, súlyos panaszokat is okozhat egyes fogyasztók számára.

Ezek a fogyasztók pedig nem mások, mint a pollenallergiások.

A VeryWellHealth cikke szerint esetükben keresztallergiaként jelentkezhet bizonyos zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a görögdinnyére való érzékenység, amelynek következtében ajak- és nyelvduzzanat, szájpadlás- vagy torokviszketés, illetve szájüregi bizsergés jelentkezhet. A panaszok leggyakrabban csak rövid ideig, közvetlenül az étel szájba helyezése után alakulnak ki, majd a falat lenyelése után nem sokkal elmúlnak.

A tünetegyüttest orális allergia szindrómaként (OAS) vagy pollen-élelmiszer-allergiaként emlegetik – írja a HáziPatika.com.

Megjelenésének oka, hogy az immunrendszerünk nem tud különbséget tenni két nagyon hasonló fehérje között, ezért mindkettőre – a pollenre és az adott zöldségre vagy gyümölcsre is – eltúlzott módon reagál. Ez kiküszöbölhető a panaszokat kiváltó élelmiszer hőkezelésével, az ugyanis megváltoztatja az allergizáló fehérjét. 

via GIPHY

A görögdinnye jellemzően csak keresztallergénként okoz tüneteket, tehát ha a fogyasztása közben a fentebb leírt panaszok valamelyike jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel nem étel-, hanem pollenallergiához köthető orális allergia szindrómáról van szó. 

Egyes adatok szerint a probléma főként tinédzser- és fiatal felnőttkorban jelentkezik.

Gyanú esetén érdemes felkeresni egy allergológust, illetve egy étkezési napló vezetése is sokat segíthet. Ezen kívül érdemes tisztában lennünk a súlyos, életveszélyes allergiás reakcióra, az anafilaxiára utaló jelekkel. Bár OAS esetén ezek ritkán alakulnak ki, tulajdonképpen bármilyen allergia esetén jelentkezhetnek:

  • zihálás
  • mellkasi szorítás
  • nehézlégzés
  • nyelési nehézség
  • hányás
  • hasmenés
  • erős gyomorgörcs
  • kipirosodás
  • halálfélelem